Friday, March 11, 2011

Kasut Power, saya okaY!

Salam sayang korang.

Siapa minat dengan kasut??? Sneakers??

LY ni bukanlah GILA kasut jenama pun.....tapi kalau dah berkenan tu, memang LY sambar je.
LY ada lah terkilan sikit sebab tak berkesempatan nak beli sneaker Nike yang LY pernah usha dekat al-Ikhsan Ampang. Serius masa tu duit ada dalam tangan cuma ada RM 60...Sneakers tu harga dia RM189....Nak keluar duit saja2 sebab nak beli kasut yang jarang2 pakai, memang patut dapat pelempang gamaknya. Dahlah masa tu income tuisyen pun merudum sikit....maka dapat pakai kejap pun jadilah..


[masih termimpi2 nak beli sneakers ni]

 [ni stok gadis2 punye...LY tak layan okay]

Hidup masa zaman tak ada duit dengan ada duit memang berbeza....zaman duit income tuisyen tengah masyuk...nak sambar yang harga RM200 ke atas pun tak ada hal....tapi time tengah sangap, telan air liur jelah nampaknya....
 [contoh orang beli kasut ikut bajet....terlebih bajet, kakak jadi mangsa]

Masa zaman sekolah tak adalah pun nak pakai sneakers ni bagai...almaklumlah tak mampu...
TAAAA----PPPIIIII....kasut Jazz-e-pallas LY tu kira yang paling cunlah dalam sekolah kalau korang nak tahu. Dengan colour putih sucinya dan matching dengan baju putih kebiru-biru-an....Pergh....siapa pijak kasut LY, memang LY rasa nak pijaklah orang tu....
Kalau kasut orang lain hari Jumaat dah hancur luluh dengan warna tanah...tapi kasut LY tetap mantain suci murni....[kapur kasut tu LY letak nila sikit]



 [posing ala2 shoping dekat kedai kasut UK gitu]

 Tapi dah kerja ni, dah ada duit pun....tak ada lah addict mana pun nak beli sneakers...sebabnya tak ada fungsi pun nak pakai kat mana....kalau pakai pergi sekolah nanti, takut ramai pulak peminat yang nak ikut style macam LY nantikan....[perasan].


Sabtu lepas...LY jalan2 dekat Terminal One Seremban...shopping saja2...niat hati nak cari seluar track dan baju T-shirt...dan memandangkan nak pergi bawak budak ke gunung Ledang, maka LY pun kena carilah kasut sukan 1....takkan nak jahanamkan sneaker Adidas atau Nike kan....Tak patut sungguh namanya tu....

Kedai kasut memang banyak dekat Terminal1 tu...tapi kedai kasut ala2 al-Ikhsan yang macam kat atas, tak jumpa. Maka, dipendekkan nafas untuk becerita...LY masuk kedai Bata....bajet nak beli kasut harga bawah RM70 je...

Usha2...belek2 warna...belek2 tapak...sarung kat kaki....
Dapatlah kasut murah...Power warna hitam campur purple. Harga RM 59.90...
 [kasut biasa je....LY okay]

Bagi LY jenama kasut tu tak penting....yang penting adalah cara IKAT TALI KASUT....peng-seni-an TALI KASUT sangat2 sensitif pada LY. LY boleh duduk tekun mengikat tali kasut sama macam tekunnya LY tengok CSI. Tak boleh diganggu. Ikat tali kasut kena ada mood...


Untuk trip esok, LY dah siap ikat tali kasut baru LY ni...Khas untuk tatapan korang yang jauh dimata...yang tak dapat nak tengok kasut baru LY kan...


[dari lubang first, kita masukkan ke lubang 4]


[dari lubang 4 kiri , masuk ke lubang 5 kiri, lepas tu patah balik ke lubang 2 kanan, lepas tu naik ke lubang 3 kanan dan terus naik ke lubang 6 kiri]
[ulang balik step tadi..yang kiri tukar jadi kanan pulak...nombor tetap sama]

Dan buat untuk kasut yang sebelah lagi....dan...akhirnya siaplah kasut baru dan style ikat tali kasut yang baru....

[Power....okay je...kasut jugak :)]

Kepada pemakai kasut2 jenama diluar sana, kalau kasut je mahal, tapi bau ba-chin a.k.a busuk a.k.a hapak...dan seangkatan dengannya, campak jelah kasut korang tu masuk tong sampah.....

Huhu.....kasut mana2 pun sama, yang penting kemas dan bersih serta selesa dipakai dan selesa pada mata dan hidung orang lain!!!!


~barubersurat: selamat beramal~

1 comment:

dentist-to-be said...

bgus entri kak yan ni..
bpleh aplikasikan care ikat tu.. xpernah cube..