Saturday, October 30, 2010

:: Kurang banyak dari Tension ::

Ape de kes tak tengok bola pula malam ni....final FA cup tu...
Lady Y mengantuk sebab tak tidur petang tadi....
Lagipun tak ada geng nak layan...

Datin masak kari kambing orang order.
Datuk teman datin masak dekat luar rumah tu.
Arissa dan mama dia dah balik Taman Perkasa.
Anem pergi rumah kawan dia.
Andak  pergi silat.
Ateh tak balik kerja lagi.

Waaaa.....dilema...dilema....dilema....
Dilema....pergi jauh dari saya.....

~batubersurat : KPM.....cepatlah panggil saya kerja ~

:: Kisah Ilman ::


Lokasi: kedai makan Ambo Jam...

Along Syafiq : eh eh...Norazian....
Lady Y: ooiittt...

Along Syafiq duduk dengan kawan dia, Apek dekat meja sebelah kanan Lady Y...

Datin: amboi...sampai 3 bungkus rokoknya...
Along Syafiq: ni pun tak cukup....
Datin : rokok ni membazir....tak payah lah hisap...
Ambo Jam: kalau tak hisap, macam mana negara nak kaya...
Lady Y: uhuk2....(tersedak aku makan meehun sup)..

Layan je la diorang ni...

Tetiba teringat dekat askar sulung abang LY....
ni dialog yang kakak ipar LY ceritakanlah....

Ilman: papa....jangan hisap rokok tau...tu perangai syaitan (beliau ni guna bahasa baku)
Papa Ilman: mana ada papa hisap dah....papa dah berenti...

HAMEK KAU.....menipu lagi dengan anak...dah kena hisap rokok sorok2 dekat belakang rumah...kadang2 dalam toilet...

1 hari tu....tanpa diduga....Ilman dapat tangkap papa dia hisap rokok...

Ilman: papa ni...berapa kali ilman nak kata...mana bole hisap rokok...papa ni degillah...Ilman tak tahu nak NASIHAT apa dengan papa ni....papa jagalah diri papa sendiri...Ilman malas nak ambil tahu dah!!!
papa Ilman: ?????

Alahai perokok ni....katalah apa sekalipun....rokok tetap nombor 1 dalam kepala diorang....tak kesian kat anak2 agaknya diorang ni....nanti jadi apa2...anak bini jugak yang merana....

Dalam family LY ada 3 perokok tegar (along, abang, abang ipar nombor 2)....nasib baik tak duduk sebumbung dengan LY....kalau tak, hari2 LY hidu asap....boleh dapat semput gamaknya....

LY respect mendongak dekat orang yang tak merokok macam datuk.....


~batubersurat: along n abang LY dulu belajar dekat sekolah lelaki...agaknya itulah punca kot~


Friday, October 29, 2010

It is me :)

Bila mengenangkan kawan baik Lady Y nak kahwin hujung bulan ni....
Lady Y jadi sedih macam hilang telur dinosor pulak...

Lady Y nak jiwang niyang rapiklah...
Siapa2 nak muntah sebab Lady Y nak jiwang.....dipersilakan beredar dari terus membaca....

Khoya hai paake jisne pyaar main hoon na
Bechain main hoon, beqaraar main hoon na
Koi to ho aisa jisko apna keh sakoon
Koi to ho aisa jiske dil mein reh sakoon, ho
Koi to kehta ek baar main hoon na
Khoya hai paake jisne pyaar main hoon na
Bechain main hoon, beqaraar main hoon na

Jo bandhan toote, jo apne roothe
Paas aa jaaye phir se dooriyaan
Yeh kyoon hota hai ke dil rota hai
Bebas ho jaati hai yeh zabaan
Apne to saare is kinaare reh gaye
Apne to saare is kinaare reh gaye, ho
Tanha chala jo us paar main hoon na
Khoya hai paake jisne pyaar main hoon na
Bechain main hoon, beqaraar main hoon na

Jahan bhi main jaaoon, jahan bhi main dekhoon
Saare chehre begaane se hain
Kabhi koi tha jo mera hi tha
Yeh kisse ab afsaane se hai
Kal zindagi ne khel khele the naye
Kuch log jeete jeetke sab le gaye, ho
Hisse mein aayi jis mein haar main hoon na
Khoya hai paake jisne pyaar main hoon na
Bechain main hoon, beqaraar main hoon na

=main hoon na=
 
 
~batu bersurat: berangan melepak di Taj Mahal~

Tak semua benda belajar dekat sekolah!!!

panjangkan tajuk entry...
huhu....tak tahu nak bagi tajuk entry yang gempak dah sebab dapat awan jem dalam kepala macam ady...
lepas tu tak mau lah tiru title syima yang bosan tu...

dalam entry pasal gastrik tu, korang mesti perasan Lady Y de dialog dengan sorang adik Lady Y kan...
tu adik Lady Y yang last...anak datin yang no-8...

adik LY(lady Y) ni kalau duduk sebelah dengan LY memanglah korang takkan percaya punya...sebab LY ni kulit tinted....dia pulak kaler kapas....hahaha...(penjelesan je bunyi)
adik LY ni sekarang form 1...tapi badan dia...Ya Allah...baka siapalah dia ikut agaknya...
ketuk kepala ....toing2....abah ekaulah!!!

nama adik LY ni, Anem...berat 67 kilo...tinggi 161 cm....boleh bayangkan...saiz kasut raya 8..kadang2 tu 9 pun ada....maka korang dah boleh imagine kan dia macam mana....
pada mereka yang bersaiz besar, jangan khuatir...aku tetap sayang korang....sebab family aku pun besar2 jugak......

Anem ni.....BUDAK tuttttt....ok!! tak baik mengumpat adik sendiri...
karakter Anem memang jauh panggang dari api lah dengan karakter kakak2 dia yang dah berusia....
habit tak bagus budak ni....suka tanya soalan REMEH TEMEH...
waaaa...serius LY sangat tension jawab soalan dia yang entah HAPER2 tu....

ya ampun....serius...kadang2 LY buat kejam keji je dengan dia....buat tak tahu je dengan soalan meraban dia tu....tensen LY nak kena jawab soalan dia tu...dia ingat LY ni bank jawapan bagi semua soalan yang belegar dekat kepala dia tu ke....
oooo no no no (tiru gaya datin no no no dalam Na O Mei)
dan selalunya LY bagi soalan cepumas balik dekat dia...

"Dik... ko tak belajar kajian tempatan ke kat sekolah dulu"
"Dik...apa cikgu BM ko ajar kat sekolah ni"
"Dik.....cikgu sivik ko ajar macam ni ke?"

korang bayangkanlah....betapa tension LY nak kena jawab....
"Tam, Bumi Kenyalang tu ape"
"Tam.....Melaka ada sultan tak?"

Lepas tu lagilah tension LY ni....bila tengok dia jawab rumusan artikel BM....macam HAPER je....isi penting pun tak boleh nak scan ke....

bila dia cakap dengan abang dia,Ateh (yang LY tengah geram gaban tu)...boleh dia buat macam pengkhianat negara je....suka2 nak menengking....(harap maklum: Ateh memang suka dengar suara Anem jerit2)...

tension kan LY...tapi tak apalah...buat mengisi masa lapang LY...layankan je lah  perangai kekurangan pengetahuan am adik sendiri.....selagi mampu jawab...LY jawab lah....

bila pikir2 balik, kenapalah LY tak macam Anem...even anak murid tuisyen LY pun kebanyakkannya macam tu....tak luas pengetahuan am even budak cerdik....maka, LY buat kesimpulan....budak2 zaman sekarang, memang cetek pengetahuan am....TAPI pandai macam otak BURUNG HANTU bila bab2 main game, main2 fon cecanggih, main FB n segala macam gadjet....

LY tak kisah bila adik2 LY main2 dalam bab study, LY tahu tahap kecergasan otak diorang macam mana.....tapi sekurang2nya....janganlah sampai kurang ilmu pengetahuan am....nampak sangat keMALASan membacanya....

dalam dunia ni, tak semua yang rajin membaca tu pandai....tapi bagi yang rajin membaca tu, luas ilmunya....tiada apa yang menggentarkan jiwa seorang yang rajin membaca bila dia tahu tentang sesuatu perkara....

dan tak semua yang pandai tu, luas ilmu pengetahuannya....
contoh seperti seorang doktor boleh jadi mati kutu bila mana dia terkandas untuk membezakan antara spanar dan screw driver untuk membetulkan pintu rumahnya......(renungkanlah ye...)

dan....LY masih tak faham, kenapa adik LY tak pernah ada kad pusat sumber dalam beg sekolahnya....
dan bila di tanya mana....ada dalam kit peribadi...beli masa first day sekolah.....
tak tercapai akalku yang adik kecilku tak pernah pinjam buku dekat PS sekolah dia.....

kompius LY....kenapa susah sangat nak membaca....nak kata rajin baca buku teks sekolah.....heeerrrmmmm...tunggu Jibrail datang pun, belum tentu dia buka buku teks...
nak tengok dia menghadap paper jarang2lah....kecuali ruangan hiburan....yang tu pun tentang artis luar....(ada hati nak minat justin biebier...uweekkkk)

LY ada koleksi novel cintan merayu air mata....itu pun dia tak pernah sentuh....alahai nobelku.....alamatnya kena bagi orang lain lah ni...nak suruh LY ulang memang nan hado lah gamaknya.....LY kalau sekali baca...dah masuk main memory gitu...

readers a.k.a bloggers  yang rajin membaca, jangan dibilang yang korang ni cetek ilmu pengetahuan am....sebabnya korang adalah golongan yang paling dekat dengan bahan bacaan dan sumber ilmu....korang kan rajin berlayar internet dengan kapal laptop/PC korang tu....so bila ada yang tanya soalan...jangan nak jawab tak tahu je....
pandai2lah nak google...atau meng-yahoo-kan diri korang....

setakat nak cari info pasal PERPUSTAKAAN mana yang beroperasi hari sabtu dan ahad macam makan kuaci je lah.....google je mana2 perpustakaan universiti....kalau area selangor ni....
yang dekat2...UPM ada....UKM ada...IPG Cheras pun ada....perpustakaan sekarang dah maju...ada web sendiri....bukan macam pusat sumber sekolah...
library sekarang macam2 ada.....kalau tak ada kad pelajar...boleh tinggalkan IC dekat kaunter....lepas tu isi borang...dapatlah pas masuk....apa yang susahnya....

PERPUSTAKAAN ni bukannya kita belajar dalam mana2 subjek (kecuali siapa yang ambil course pengurusan pusat sumber kompomlah study kan).....kenal library ni....kenal sendiri2 je...
kau masuk...kau tahulah macam mana....
tak masuk....kau meloponglah orang cerita yang dekat library ada tempat boleh bising2....ada tempat boleh bawak beg masuk....

lecturer cuma cakap...."assignment hantar minggu 12..."
"siapkan assignment before exam..."

tak ada lecturer yang baik hati cakap macam ni...
"minggu depan kita masuk library...kita cari buku QA 1313....kita siapkan assignment ni"
kalau adalah lecturer macam ni....fuh....dekan semuanya student U...

bagi LY masa zaman U dulu, kawan baik adalah library....memang terbaik sebabnya dengan kengkawan baik pun suka lepak dekat sini...tetap dihati...Perpustakaan Sultan Abdul Samad (PSAS)....
tapi penyakit suka bertempek dekat library memang dari sekolah rendah even bukan librarian...

dan sebagai orang yang sentiasa dahagakan ilmu baru macam LY (perasan je lebih)....jalan terbaik bagi menghilangkan kerinduan pada zaman belajar adalah dengan membaca....
even surat khabar bungkus nasi lemak pun boleh belek2 lagi...manalah tahu, terlepas pandang berita2 sebelum ni....buku2/majalah yang berlambak dekat rumah kakak tu, tanpa segan silu minta nak bawak balik, buat baca masa senggang...huhu....

~batubersurat: tetiba teringat dekat librarian PSAS....abang gemuk Hafiz dan abang kurus Zawawi~

Thursday, October 28, 2010

:: nak daftar datin jadi cikgu ::

dah lama tak buat kerja part-time upload gambar dekat FB....lepas tu tag kawan2 dekat gambar tu......
kerja part-time ni memang best la masa mula2 dulu...
lepas tu ramai pula yang me-horlick-kan aktiviti ni....

tapi nak buat macam manakan....
tu hak masing2...FB masing2....style masing2...
entah2 aku pun ikut style orang...(chop!!! masa aku buat mana ada orang lain buat mcam tu...)

hahaha....(gelak puaka)
tetiba tadi lepas makan dengan datin, Lady Y naik bilik, cari C902....
turun pergi dapur....
keccheeekk.....
nah.....amek seketul kat sini....

Ni je yang datin masak untuk makan tengahari sebab datin sibuk nak buat persediaan untuk jamuan lepas bacaan Yaasin malam nanti dekat surau depan rumah Lady Y ni....

-dalam pinggan: ikan kembung bakar
-mangkuk purple : kuah asam
-mangkuk merah : kuah asam upgrade dengan budu sedap terlajak (sikit je sebab ada yang tak pandai makan budu)

menu malam ni: nasi lemak + sambal ikan bilis + kari telur rebus + ulam timun....
idea menu hari ni datang dari datuk....

nanti de masa, Lady Y upload gambar untuk korang...

Lady Y nak tidur....malam tadi Lady Y sibuk baca blog mofasad sampai jam 1 setengah pagi....(malas nak buat link)....

~batubersurat: kolej mana nak ambil datin jadi pengajar subjek culinari masakan tradisional?? ~

Wednesday, October 27, 2010

Gastrik boleh jadi punca mati tak???

Assalamualaikum...salam penyeri umat....

Gempak tak title entry....
Dahsyatkan...
Tapi tak adalah sedahsyat Dahsyat 13 yang dekat Oasis tu...

Ni kes malam tadi....
Mak aih...menungging Lady Y tahan sakit....
Ingatkan sakit sikit macam nak pitam je...
Takpun macam muntah air yang selalu2 tu jadi...

Tapiiiiiii Lady Y nak bagi tahu, merangkak Lady Y dari depan TV yang rolling Si Capik semalam...
Lady Y sempat dengar "kalau hari2 macam ni, Mak Limah boleh sakit jantung tau.." 
Lepas tu dunia ni gelap gulita....(tipu!!....tak dengar apa2 adalah)
Lady Y buat2 tidur nak bagi hilang sakit.....
Rasa2 macam dah lelap...rupa2nya macam dekat atas papan berpaku adalah....
Perut ni rasa macam de seribu satu jenis paku yang tengah cucuk...
Tambah2 dekat hulu hati....
Macam ada yang tengah siat hulu hati Lady Y ni...

Habis je cerita Si Capik, datin tanya, nak pergi makan mee tak dekat kedai ambo Jam...
Lady Y katalah tadi dah makan...
Nak jalan tak larat...nak tidur je...

Datuk dengan datin bersama anak bongsunya pun pergi...
Waaaa...Lady Y tinggal sengsorang dekat rumah....
Okay...buat2 tidur...jangan pikir sakit...nanti lagi sakit....

Jam 11.....Bila adik Lady Y masuk bilik...
Ko okay ke tak ni Tam??
Dik...amek minyak...urut belakang dik....

Datuk dah bebel2 dekat datin...tak makan ke...awal2 tadi tak mau pi amek ubat....pi buat milo bagi makan sikit....

Waaaa....meringkuk badan Lady Y bila adik urut....dahsyat punya tangan..Tau la de bakat mengurut sebab lahir songsang tu...
"pelan2 la sikit....boleh tetanggal kulit atam ko tau tak...."

Bergantang air mata Lady Y keluar....
"Tam, sakit ke?"
"eeeerrrrrggghhhh..."
"Tam, ko jangan muntah kat sini....aku tak nak lap!!!"
Waaa......tara boleh tahan ini feeling...
Lady Y rasa usus Lady Y dah kena cerut....entah2 ada cacing dalam badan ni....sebab tu kurus melengking je....cacing yang makan apa dalam isi perut Lady Y ni...

MILO siap....
Dua sudu je Lady Y telan....
Lady Y sarung stoking (cuaca rumah Lady  Y macam dekat genting....seeeejuuuk)
Lady Y tarik selimut...
Tutup mata....rapatkan kaki dekat dada.....
"Budak kecik, tutup lampu....Atam nak tidur.."
"Ko jangan muntah plak tam...."

Tidur sambil tahan sakit....

Ya Allah...aku belum nak mati....nanti siapa nak jaga mak abah kalau aku mati....nanti siapa nak jaga makan pakai mak abah bila diorang dah tua...Ya Allah, panjangkanlah usiaku....berikanlah aku kekuatan menghadapi dugaan gastrik ni....."

ZZZZzzzzzz.....

Bangun pagi....dah sihat....berjimba tengok movie The Robot. Lady Y layan Rajnikant dengan Aishwarya Rai sensorang berbekalkan roti jagung dalam beg....
terbaik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~batubersurat => tukar nama panggilan kepada Lady Y dan tukar notakaki/futnot kepada batubersurat secara rasmi ~

Tuesday, October 26, 2010

:: Jom mengurat ::

Kita menang...kitalah juara....

ape kejadah aku ikut lagu yang Ada nyanyi ni....
esok rabu kan???
esok aku nak keluarlah...
esok aku nak  turun town kajang kejap...

esok pagi2 lepas subuh, aku tak nak tidur...
esok terus buat kerja rumah...
esok dalam kol 9 nak pow datin not merah sekeping dua buat belanja....

 
esok aku nak pergi gegar bank maybank...last week nak pergi tak jadi...
esok aku nak mengurat abang bank yang pakai baju kaler biru...aku nak suruh dia tukarkan kad ATM aku yang dah berkarat ni...

esok aku nak masuk metro kajang....
esok nak usha wayang cabuk metro yang tak kedap bunyi tu....
esok nak layan movie....dah berbulan aku tak pecah panggung...
esok nak layan apa2 citelah yang nak rolling jam 12 atau 1...tak ada citer cina, aku layan omputih, takpun layan tamil ke...biar panggung sebelah, merana dengar trangtangtang bunyi citer tamil...hahaha...

esok nak melepak dalam kedai smart...nak baca sinopsis novel baru...
cukup duit rembat seketul...(kalau macam tu kena pow not biru besar).....

blogger/reader yang free esok, jom jumpe...aku pakai baju putih seluar hijau beg oren tudung krim kasut nike putih.

~futnot: jom teman datin tengok Si Capik, nanti boleh pow dia lebih2 sikit~

:: Aiyaa Cik Siti ::

toing3....
eeerrrrr....
iiiyaaahhh....
merangkak2 capai lappy kesayangan...
sakitnya perut dapat jumpa kekasih lama PUTERA GASTRIK...

sangat menarik baca blog cik Syima berkaitan keperibadian beliau yang tak meng-update entry setiap hari....
rasa terpana pulak....tangkap dalam...

jom merapu jom...otak gua tengah spinning ala2 dapat jumpa PRINCE WILLIAM ARTHUR PHILIP LOUIS dan Tengku Ismail Ibrahim....

jom belajar English hari ni...

P-R-I-N-C-E  = PUTERA (singular)

P-R-I-N-C-E-S = PUTERA-PUTERA (plural)

P-R-I-N-C-E-S-S = PUTERI (singular)

P-R-I-N-C-E-S-S-E-S = PUTERI-PUTERI (plural)

itu je untuk hari ni...

~futnot: gua nak anak murid gua panggil gua LADY Y bila gua dapat jadi pengetua sekolah Henry Gurney~

Monday, October 25, 2010

toing3!

argghhhhhh...toing3..
ketuk pale ngan buah hati gua....
nasib baik remote buat dari plastik...
kalo dari besi, dah berdarah dahi gua....

argghhhh....
malunya gua....
macam mana gua boleh lupa yang CSI:NY dah final episod last week...
macam mana gua boleh lupa yang gua dah baca amaran masa ending citer tu...

nampak sangat otak gua dah jem...
dan yang gua tak boleh bla tu...
ape ke jadah nye gua tak baca info masa mak gua layan oasis tu....
haiyaaaa.......manyak tingtong la otak gua skang ni...

~futnot:jangan amalkan tidur petang, nanti boleh jadi macam gua...dah tingtong KFC hijau ni~

Buah hati gua dirampas!!

gedebuk!!!!
penat je gua terjun tangga nak jumpa buah hati gua....
tapi tak jumpa sebab mak gua dah pegang buah hati gua.....
habislah melepas nak jumpa buah hati gua...
alamatnya gua kene tengok buah hati gua yang dah basi lah sebab orang lain dah loading dulu....

sabar2.....esok boleh jumpa buah hati kesayangan...weekend pun boleh layan maraton...

alamak!!!! esok malam perang remote lagi.....

~futnot:datin Azizah layan Oasis lah malam2 ni~

Jom sayang dia!

Fuuuiiissssyooooo....tajuk entry....
Sangat menggelikan anak tekak...
Eh...bukan....sangat syahdu....
Bukan bukan....sangat sadis....tak pun sangat mengada2 sebab ada unsur2 arahan...
Tak kisah lah apa jua feeling lu orang  ketika membaca tajuk entry kerana itu tidak penting sebab hanya lu orang saja yang tahu apa yang lu orang  feelingkan....(harap maklum, penulis sedikit tersasar dari landasan normal Bahasa Melayu)

Chop2!!!!
Ni bukan benda jahat pun kan....
Maka lu orang harus bersyukur dapat tajuk entry yang superb macam ni...

Tadi gua  tengok ulangan drama Taubat Nasuha dekat TV3 (tengok part last je sebab layan FFM23)...
Cerita ni memang best, sebab gua memang layan drama2 Melayu ni...
Hidup drama Melayu!!!

Tak perlulahkan nak story panjang pasal cerita tu sebab dekat FB pun ada orang buat story letak dekat NOTE dengan title Kalau tak suka, pulangkan....
Kalau tak silap gua  lah kan....(kenapa mesti jarakkan 'lah' dengan perkataan sebelumnya....tak faham betul lah!)

Tapi nak cerita pasal phrase yang keluar masa ending cerita tu....

"kita hanya akan hargai bila kita kehilangannya"

Gua percaya, lu orang mesti dah biasa dengan phrase ni kan....dan lu orang mesti dah faham apa mesej yang nak disampaikan....apa nilai2 murni yang lu orang kena ambil dari phrase tu....yang baik jadikan teladan...yang buruk jadikan sempadan....
Dan gua tak nak merungkaikan lagi apa yang lu orang dah faham sebab guu tak ada apa nak dirungkaikan.....
Sebenarnya tak pandai nak susun ayat untuk bagi pemahaman nasihat dekat lu orang...

Terus menuju ke titik (straight to the point)......
Hargailah gua ni....mana2 yang ada nombor telefon gua tu better buat salinan dalam buku akaun bank ataupun tulis atas kertas lepas tu simpan dalam dompet atau tempat lu orang simpan sijil beranak atau fail sijil atau al-Quran yang lu orang suka baca SEBAB dalam hidup ni adanya kebarangkalian lu orang hilang fon kesayangan lu orang dengan simcard yang tak ada backup untuk simpan nombor fon gua sebab memory simcard tu sudah penuh atau pun kebarangkalian lu orang mengalami fon rosak disebabkan jatuh dalam tempat berair...dan terdapat berbagai lagi kemungkinan yang terjadi yang menyebabkan lu orang hilang nombor gua....Maka sebelum lu orang hilang nombor gua tu, better lu orang simpan nombor gua banyak2!!!

Hargailah gua ni....mana2 yang dah baca setiap entry yang gua merapu tu, sila2 lah tinggalkan jejak langkah lu orang sama ada dekat CHAT atau peti komen gua ni....
Sebab sementara gua masih ada ni, gua boleh tahu ada yang sudi baca KARYA gua ni...Nanti bila lu orang dah tak dapat  baca idea superpower (angan2 dewi kesuma melati adalah)...baru lah lu orang nak menangis meraung sampai dengar dekat puncak Gunung Kinabalu...masa tu dah tak ada guna lu orang nak hargai gua....sebab gua dah tak tahu...(kalau tahu pun, mungkin hantu gua...)

Hargailah gua ni.....dengan membazirkan sesen dua dengan menghantar mesej kepada gua....bukan dengan alasan  GILA PERHATIAN tapi sebagai makluman kepada gua bahawa lu orang masih hidup dekat bumi Allah ni...dan sebagai balasan menghargai lu orang, jaminan 357% gua akan balas mesej lu orang tu....
Lu orang jangan takut.....gua takkan marah2 punya....gua akan bagi INGATAN TULUS IKHLAS je kat lu orang....cikai2 pun gua akan jawab...."all d best, TC, mis u, hv a nice day"....nama pun SMS...maka akan di balas sependek mungkin dengan trengkas normal....bukan trengkas yang ada W dan Q yang banyak....dan kemungkinan penghargaan dari gua tu lambat sikit sebab gua selalu lupa gua punya fon ada dekat mana....

Hargailah gua ni....dengan bertegur sapa bila lu orang terjumpa/terserempak dengan gua. Sebab gua tak nak bila gua dah tak ada nanti, lu orang akan kata...."hari tu nampak arwah dekat petropam...tapi tak tegur pun..."

Hargailah gua ni....dengan bertepuk tampar bila lu orang bergurau senda dengan gua...sebab gua pun akan memastikan diri gua bertepuk tampar dengan lu orang kerana gua nak menggunakan sepenuhnya nikmat tangan yang Allah bagi pada gua....gua tak mahu menyesal satu hari nanti, bila gua dah tak mampu nak angkat tangan gua lagi untuk bermesra dengan lu orang.....dan mungkin lu orang akan menyesal bila lu orang pula yang tidak mampu untuk mengangkat tangan untuk bermanja dengan gua....(amaran keras, hanya untuk yang sama jenis sahaja)

Hargailah gua ni....sebelum lu orang hilang gua.....
dan jaminan 723% gua akan menghargai lu orang selagi gua mampu dan berdaya....(lu orang doakan gua jangan jadi nanyuk atau dapat alzheimer okay)

Dan maafkan gua, andai gua punya masa yang sangat singkat untuk menghargai lu orang....

Gua chau dulu..nak tidur dah....kalau ikut saranan Bukan Pujangga yang suruh memekik tu memang tak boleh pakai....siapa yang nak dengar....yang karaoke dekat restoran Ikan Bakar Sri Nikat tu boleh lah nak memekik....sebab ada 4 speaker besar....
 Nilah Datin Azizah kesayangan ramai yang suka berkaraoke di Sinar Muzik Karaoke, Ikan Bakar Sri Nikat Sungai Lui.

~futnot:nak hantar surat kat gua pun gua terima, alamatnya : BATU 23, KG. SG. LUI, 43100, HULU LANGAT, SELANGOR~

Sunday, October 24, 2010

::Bab 7: Buat Suezi::

Assalamualaikum.....
Salam penyeri umat....

Hari ni hari Ahad....sangat membanggakan boleh update entry dikala hari yang sibuk dengan kelas tuisyen...
Memanglah membanggakan, sebabnya sambil tengok Melodi aku mengarang entry ni....

Tarikh hari ni 24 Oktober 2010....
Maknanya SEMALAM adalah 23 Oktober 2010.....

Macam mana aku tahu semalam adalah 23...bukan 22 atau pun 21....
Macam mana ek....

Al-kisah bermula macam ni....
Hari Jumaat kan ada Mega Movie dekat TV3....
Dan malam tu  TV3 keluarkan cerita RUSH HOUR 3....
Filem Jackie Chan tu....yang dengan mamat awang hitam tu....
Yang cerita kelakar tu lah....
Biasalah aku ni kalau layan movie....tangkap lentok dengan tilam bujang dan bantal peluk depan TV...
Bila dah lentok2 dengan bantal, C902 memang wajib dilupakan....
habis je cerita tu confirm2lah jam 12 malam kan...
Bila dah jam 12....masuk je bilik....tetiba terkejut.... C902 berbunyi TIT2...

Eh!!!
Tu bunyi reminder....Ape kes bunyi reminder pulak ni....
bila tengok je....
dekat skrin C902 tu,

Today is birthday SUZIANA MOHAMAD. 
23 Okt 1987.
Send message or call.

C902 tu kan boleh automatik nak message atau call dekat pemilik nombor tu.....
Aku pun klik la dekat message tu....
Taaaaaaaaaaapiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
Sampai ke pagi screen C902 tu tak bertaip apa2 mesej. Aku boleh lelap terus masa tu....
Maaf Suzi....aku tertidur masa tengah fikir nak karang apa dalam mesej tu.. (mesej pun nak karang2....ingat nak jawab exam SPM ke apa!!)

Aku terjaga bila ada yang mesej jam 6 lebih....
Aku terus keluar dari screen nak mesej kau tu...
Aku balas mesej orang yang mesej aku dulu....
Lepas tu, aku tertidur balik sebab aku tak sembahyang Subuh...
Dan bangun jam 8 pagi....

ALAMAK!!!!!!!!!!!!
Nak pergi ujian personaliti Mara dekat Beranang.....
Baju tak gosok lagi.....pensil 2B yang entah kat mana....
Arrrrrrr.......macam tak berapa betul je dengan disiplin yang ni...
Bukan selalu dah prepare malam2 ke...

Apa2 pun berjaya juga pergi jawab ujian tu......sampai lupa nak mesej Suzie...
dan yang amat tak boleh nak dipercayai....balik tengah hari tu, aku tak online tenet pun sama ada dengan tujuan mengupdate entry mengenai cikgu Suzie ataupun menyemak dekat wall FB Suzie ni....

Sampai ke petang bila dah habis kelas tuisyen, masih tak online....
Dan bila dah makan malam jam 6.30 petang hari Sabtu tu...(makan malam waktu petang....sangat bagus....menjaga perut dari dilanda gastrik)...
Aku pergi kat rumah sepupu aku, online FB jap sebab laptop aku dekat rumah dia....
Maghrib2 aku melepak kat rumah makcik aku ni....hahahaha...
Dan akhirnya dapat jejak Suzie....

Entry ni macam tak ada feeling kan???
Sebab aku pun tak tahu apa feeling aku sekarang ni mngkin sebab penat ajar Sejarah dekat Farah pagi tadi....
Habis semua perkataan superlatif untuk entry ni hilang sebab ajar Sejarah....

Bila mula kenal Cikgu Suziana ni??
Confirm2 lah masa tahun 1 dekat UPM....atau lebih tepat lagi dekat KOSASS.....
Dan yang terbaik sekali, haruslah di Seladang. Blok tercinta.....dan bertambah kenal bila tahu rupa2nya sama2 1 course...(kalau guna kursus macam tak berapa korang nak faham pulak!!)
Sebab tu lah panggil cikgu.....sebab aku pun cikgu jugak...
Kat sinilah kami kenal....minggu orientasi....Minggu Perkasa Putra tahun 2006....
Lokasi: Tempat parking Kosass.....
Cuba korang perhati dekat belah kiri gambar....barisan pertama...betul2 belakang gambar kakak senior Cina tu....yang pakai baju biru tudung putih...Yang tu lah Suziana.....Jauh tu dari aku yang duduk dekat tengah2 barisan kedua.....Maka dekat sini, korang boleh tahu, yang kami  ni tak adalah kenal baik...sebab yang duduk sebaris dia tu kebanyakkannya budak Terengganu....Negeri Suziana lah tu....

Kalau nak cerita pasal kenangan kami ni tak ada lah banyak sebab bukanlah bestfriend macam Group Cikgu Syima tu....
Tambahan pulak Suzie pun ada Group Goyoi2....
Tapi tetap juga ada kenangan yang orang lain tak ada...
Macam dalam gambar dekat bawah ni....
Hahaha.....gelak je tengok gambar ni.....masa first year.....
Lokasi: Foodcourt KTP...
Sempat je Suzie nak bermanja2 dengan aku....
Yang lain2 gambar kita pernah ambil bersama, mesti ada pihak yang lain nak enterframe macam gambar dekat bawah ni....
Peristiwa: Malam Sejambak Budi KOSASS masa kita first year....yang kiri aku tu cikgu Zuriana...

Dan kebanyakkan gambar kita adalah dalam group yang besar....sebab suka gila enterframe masa orang nak ambil gambar....
Walaupun masa tu baru kenal....
Macam dalam gambar dekat bawah ni....
Peristiwa: Pesta tanglung KOSASS...pun masa kita first year.....

Dan rentetan hidup dekat KOSASS makin merapatkan hubungan dengan antara warganya melalui aktiviti2 yang diikuti....Suka tak suka kita hadapi bersama....(nak guna duka macam melampau je kan)...
Dan kau antara yang mewarnakan kenangan aku dekat KOSASS....

Dan dalam blok Seladang tercinta, terima kasih sebab sudi menerima aku yang selalu suka  menumpang makan sambil melepak dekat bilik kau....almaklumlah bilik kau dekat ground floor....
dan bila makan2 tu....sambil memeriahkan suasana....timbullah cerita2 hot pasal kolej, senior, junior, kawan2 batch....dan yang palig utama...kawan2 coursemate....
ada yang feeling sedih...feeling kelakar, mode merajuk....mode tak puas hati...semua pun ada....

Dan selalunya, kau lah yang banyak story nya...
Aku dengar je....sebab aku suka dengar kau berceloteh....sebab bila kau berceloteh....telo Kelantan mix Terengganu kau yang buat irama perkataan tu jadi best.....suka gila aku....
Dan bila aku tak tahu apa yang kau sebut, aku tanya...atau bila kau rasa muka aku kelat, kau tanya, faham tak???
Hehehe.....bila lah agaknya kita boleh borak2 sambil makan tengahari bersama lagi....

Dan ada 1 kenangan yang pasti menjadi ingatan yang paling kemas dalam kepala aku adalah kenangan kita belajar sama2 di astaka Seladang.....
Kalaupun kita tak study sama2, kita duduk sama2 dalam astaka tu...kau duduk hujung sana...aku duduk hujung sini....bila ada soalan baru bergerak pergi dekat kau....atau kau pergi dekat aku....
Ataupun bila rasa dah boring ala2 mengantuk, kita berhenti tengok buku kejap dan borak2 pasal apa2 yang kita nak share....hehehe...(padahal lebih kepada gosip sebenarnya).

Mungkin tu je kenangan kita bersama berdua....sebab kau pun sibuk dengan group goyoi2.....dan kadang2 aku pun masuk jugak group goyoi2 kau tu....suka gila bila dengar korang borak2 guna bahasa pantai timur korang tu....kenangan pergi makan bersama koranglah yang paling banyak....huhu.....

Serius entry ni tak ada feeling.....tak ada terma2 menarik pun yang dapat aku beri....

Suzie....semalam birthday kau...aku tak sempat nak wish apa2....
Tapi aku selalu ingat kat kau, sebab kau antara yang paling banyak/paling kerap muncul/jumpa/selisih dalam hidup aku sepanjag 3 tahun setengah kita duduk dekat Seladang, KOSASS...

Dan sebagai seorang kawan, aku akan doakan kau berjaya mengharungi semua ujian dan dugaan yang bakal kau hadapi pada masa akan datang...berjaya bukan sekadar mencapai kecemerlangan dan kemenangan, tapi juga berjaya terima hakikat yang ada masanya apa yang kita nak tu bukan hak kita dan berjaya redha dengan setiap hasil yang kita peroleh.....setiap yang terjadi tu pasti ada hikmahnya...dan berjaya menghargai setiap apa yang kau perolehi....

Salam sayang buat sahabat ku Suziana Haji Mohamad.....salam persahabatan hingga akhirat nanti, insyaAllah....

Semoga ketemu lagi suatu hari nanti.....bersama mengimbau kenangan dan berkongsi cerita suka duka, masam manis kehidupan di bumi Allah yang fana ni....dan mengambil pengajaran teladan dan sempadan buat pedoman meneruskan kehidupan sebelum menemui Pencipta kita.....

~futnot: lamanya aku mengarang entry sampai dah nak habis Nona~

Friday, October 22, 2010

Misi Hidup Dan Mati

Tengah hari Jumaat.....
Hari baik macam ni, tetiba berlaku drama swasta dalam rumah ni.....
Ni yang buat aku sedih....tak tahan bila tengok Datin Azizah menangis sambil keluar ayat super feeling.....
Aku pun jadi sedih....tambah dengan rasa bersalah....walaupun bukan salah aku....

Korang pernah dengar tak dalam setandan pisang, tak semuanya baik....maksudnya, dalam satu2 institusi(keluarga/pejabat/kumpulan etc) tak semestinya sempurna...ada juga cacat celanya...
Okay....apa yang aku nak cerita kat sini, bukan nak buka pekung dalam keluarga....
Tapi kalau korang rasa, mana yang baik tu ambil la jadi teladan.....yang buruk tu jadikan sempadan...

Korang perlu tahu yang aku ni anak ke-5 dari 8 org adik beradik...kalau korg rasa tu dah ramai, sebenarnya tak pun....I wish I have more siblings....up to 13 maybe....huhu...
Maka korang boleh tahu yang aku ada lagi 3 orang adik...(kalau korang rasa 4 atau 5 makna korang kena belajar menolak silibus darjah 1 balik)...

Aku nak story pasal adik aku yang kedua last....atau lebih tepat lagi anak Datin Azizah yang ke tujuh...
Adik aku ni, Ateh....lelaki....umur 18 tahun....
bagi yang berpengetahuan luas....maka pasti tahu umur ni adalah budak yang baru je habis sekolah......

Dia sekarang ni belajar dekat kolej PTPL.....bidang Hospitality(perhotelan)....
Mula2 dia nak sambung belajar, serius aku tak berapa suka kolej pilihan dia.....
Sebelum ni dah puas aku nasihat suruh ambil course yang sama sama ada UITM atau politeknik....atau pun Kolej komuniti....tapi sebab kawan baik dia punya result tak berapa bagus, diorang ambil PTPL...sama2 pulak tu......diorang bukan setakat kawan baik, tapi aku rasa dah jadi kembar.....
Mana ada adik aku, kat situ lah ada si Syafiq...dari kecil sampai ke besar panjang ni berkepit.....keputusan buat sama2.....tak pernah nak pikir/ rujuk dengan mak ayah sendiri pasal masa depan....

Masa diorang tingkatan 4, adik aku boleh minta turun kelas sebab nak sama2 dengan Syafiq dekat kelas hujung......masa ni memang aku marah...tapi dalam hati je....
Mungkin dia tak suka subjek sains dan addmath....
Tak kisah lah nak ambil kelas apa, asalkan belajar....
Tapi bila naik tingkatan 5, lain pulak hal....

Cikgu bagi surat amaran.....adik aku tak datang sekolah!!!! Ponteng kelas....
Sangat dahsyat bila dapat tahu....pagi2 dia pergi sekolah dengan abah....abah hantar dia sampai depan pintu pagar lagi lepas minum pagi dekat kedai kopi....
Memang melampau bila dapat tahu dia tak sekolah....bila siasat....
Dia letak beg dalam kelas, lepas tu dia pergi lepak dekat kedai makan luar sekolah tu....kedai pakcik Zul....
Padahal pagi2 subuh lagi dah makan....yang nak melepak tu apa kejadah lagi...
Dah tu...masuk kelas ikut suka....memang nahas lah kan.....cikgu tak tanda langsung la kedatangan dia....
Dan aku pergi dekat sekolah, selesaikan hal ni.....
Surat perjanjian yang dia tak kan buat lagi pun masih melekat dekat almari baju kalau nak bukti pasal perangai dia ni.......
Dan yang aku sakit hati sangat.....kes ni pun melibatkan Syafiq.....aku pergi sekolah pun sama2 dengan mak Syafiq....
Korang bayangkanlah macam mana akrabnya diorang sampai sanggup ponteng sama2....

Dalam keluarga aku, mak abah memang bagi kelonggaran dengan semua aktiviti yang kami buat....asalkan tak melampaui batas.....
Dan setiap gerak geri kami, mak tahu sebab mak banyak SPY....(bukan pasal orang menjaja cerita....tapi betul2 cerita dari orang yang boleh dipercayai...)
Kisah2 dia merempit....bawak motor laju....tu je la topik yang tak habis2 Ateh buat...Eksiden pun dah banyak kali.....tapi nasib dia memang baik agakya....Allah tu bagi lagi masa kat dia supaya dia sedar....

Mak memang banyak tumpah air mata pasal budak kecik ni(aku masih anggap dia kecik depan mata aku)....sebab bila mak membebel je....air mata pun ikut keluar sama....
Boleh kata semua kemahuan dia mak ikutkan.....tu semua mak buat sebab tak nak tengok dia tersasar jauh....
Serius aku nak bagi tahu  dia ni jarang tinggal sembahyang...tapi masalahnya dia sembahyang hujung2 waktu.....
Banyak kali aku bebel kata, "malaikat dah jauh kat langit nak hantar report ko baru nak semayang"
Dan sampai dia tamat sekolah, dia tak ada kes hisap rokok depan keluarga atau belakang keluarga.....dalam beg dia pun tak ada beda2 tu....
Sekarang ni dia dah besar, hal rokok tu hak peribadi dia...aku tak ambil tahu dah...
Yang aku tahu, Syafiq memang merokok....sejak sekolah lagi...
Mungkin masa sekolah adik aku tak merokok sebab aku selalu kata "Spender pun orang yang basuhkan, jangan pandai2 nak bazir duit buat hal tak berfaedah"

Dalam sejarah adik beradik, memang dia ni lah yang paling banyak menyusahkan mak abah....mungkin biadap dengan ayat menyusahkan....senang cerita, banyak hal yang dia buat selalunya mengecut kan perut mak dan merisaukan abah je...
Serius, kami yang lain tak de hal2 pelik yang jadi macam dia....
Dia je yang ada rekod masuk hospital patah tangan sebab jatuh masa panjat tiang surau....
Masa tu sambut maulud nabi....anak orang lain dengar ceramah...dia pergi buat aksi stunt panjat tiang besi surau.....(sekarang ni tiang surau dah tukar guna konkrit)...umur dia masa tu baru 6 tahun...

Tahun yang sebelum tu, masuk hospital sebab apendiks....nak tahu apa puncanya??
Memang korang takkan percaya....
Umur dia baru 5 tahun, tapi dia sangat2 suka makan sambal nasi lemak.....sambal kedai biasa lah kan....biji cili bukan hancur pun....
Dia makan sambal sangat ekstrem....kalau beli nasi lemak untuk dia, sambal tu kena letak lebih....
Padahal dia kecik lagi....tahan gila mulut dia makan sambal cili yang pedas tu....
Disebabkan tu la....masuk hospital bila demam dia asyik mengadu sakit perut....bila doktor check, amek ko.....apendiks dah nak pecah....terus masuk emergency...
Parut kat perut tu masih berkesan sampai sekarang ni...tapi masih tak tinggal habit makan sambal banyak2 tu.....tak sedar diri betul....

Dan bila dia demam sebab KURANG mandi sungai, korang mesti akan rasa risau macam famili aku yang lain bila tengok keadaan dia....
Dia demam bukan yang biasa2.....aku rasa dewa kelembai je yang boleh ubat penyakit dia tu.....
Dia demam bukan calang2 panas.....cuma kurang kritikal sebab rajin lap badan dia dengan air sejuk....
Kalau tak pandai rawat demam dia ni, boleh jadi lumpuh dan cacat agaknya sekarang ni...
kalau bagi dia makan masa dia demam, confirm kan diri korang berani nak suap dia makan....
Sebab dia akan baling makanan yang kita suruh dia sendiri.....

Aku tak tahulah jin ifrit mana yang bertenggek dalam badan adik aku tu.....melampau sangat tak dengar katanya.....
Boleh dia buat hal main sorok2 tak balik2 sampai ke petang.....puas cari keliling kampung....rupa2nya duduk melepak atas pokok rambutan....

Kadang2 nak gelak jugak dengan perangai dia ni...
Yang aku paling tak tahan sekali.....dengan perangai taiko dia tu, bukanlah dia kuat mana pun....
Masa kena sunat umur 9 tahun, dia lah yang paling cengeng sekali....
Sepanjang jalan balik dari klinik boleh dia menangis....

Mungkin sebab orang lain manja kan dia.....orang lain tu confirm lah bukan kakak2 dan abang2 dia....
Dia rasa dia tu manja sebab sampai umur 5 tahun baru dia dapat adik....
Dan sampai sekarang pun masih ada yang panggil dia adik...(kalau aku jangan harap la nak panggil dia adik.....degil punya budak!!!)
Mungkin sebab perasan yang dia anak lelaki yang paling kecik, apa yang dia nak dia boleh buat.....

Kesamarataan dapat lesen kereta bila umur 18 tahun tu tak menjadi kisah bila dia pun dah ada lesen sekrang ni.....
tapi sangat2 menjadi topik hangat dan membangkitkan kemarahan mak abah, aku dan yang lain2....bila dia sorang je yang berani bawak kereta malam2  sampai lewat pagi....
Dah tu bukan nak bagi tahu pergi mana....
Bila di telefon, tak berangkat....memang cari nahas lah kan....
Memang suka nak bagi mak abah mengamuk lah kan....
bila mak mengamuk tu faham je lah...
Air mata Saadiah dia tu memang tak tinggal punya...dan aku yang kena dengar ni pun akan rasa bersalah jugak lah....(memang sah, bakat menangis ni waris dari mak)

Dan sekarang ni.....bukan salah Syafiq lagi perangai adik aku jadi macam tu.... Hal sekarang ni sebab dia je buat.... Syafiq tu ada je dekat rumah... So bukan salah Syafiq kemana adik aku melepak keluar sampai lewat pagi baru balik.....

Aku tahu ni mesti pasal kes perempuan.... Kalau aku jumpa minah yang jadi awek adik aku sekarang ni, memang dia akan rasa tarikan rambut Tom Taw yang terhebat abad ni....
pandai2 ye nak ajar adik aku keluar dating sampai ke pagi.....
Dah tu balik, bila ditanya, jawab macam2....
Memang aku nak siat2 tapak kaki kau wahai perempuan...
Ingat kau budak KL, ayah kau ada harta melambak, kau nak heret adik aku ikut style hidup bebas kau tu....

Serius aku tak suka bila ada yang pandai2 ajar adik aku buat benda tak betul....
Memang nak cari nahas......
Dan sebelum perangai super degil dan jin ifrit bermaharajalela....
Aku akan pastikan semuanya settle sebelum aku dipostingkan....

Kau ingat  adik aku tu sarang tebuan ke nak suruh dia bela rambut panjang...
Kalau kau rasa dia handsome rambut macam tu.....alamatnya rambut kau lah yang bakal jadi korban kasih tak lama lagi.....
Aku dah siap sedia gunting tajam dan set pengetam yang baru nak tarah rambut korang berdua jadi botak.

Aku akan pastikan kau tak jumpa adik aku lagi....
Aku bukan nak jadi penghalang cinta romea dan juliet, tapi adik aku tu baru 18 tahun.....makan pakai dia masih abah aku yang tanggung....aku tak nak dia menyesal esok hari....
Dan yang paling penting, aku tak nak dia jadi anak derhaka......

~futnot:korang doakan aku berjaya dalam misi menggunting rambut panjang adik aku tu~

SeriuS

Malam ni malam Jumaat.......
Malam yang penuh ke ------------- (ikut korang la nak isi apa).
Semalam dah puas membincangkan hal SERIUS yang pertama.
Maka hari ini, mari kita sambung Hal/Agenda serius yang kedua.

Sila baca dengan riak muka yang serius macam lepas dapat saman JPJ. 
Tipu2.....korang tak serius pun....kenapa korang masih sengih2...

Serius aku fikir benda ni setiap hari.....setiap masa.....tambah2 pulak sejak tak tinggal dekat hostel atau lebih tepat tempat kediaman rasmi di KOSASS, UPM....
Benda ni memang dahsyat....eh silap, serius untuk dibincangkan.....

Topik serius kedua adalah KARIER.....
Tahu tak karier tu apa??? Bukan keria tau...tu nama kuih....
Karier tu kerjaya......ulang lagi sekali...KERJAYA......
Kerjaya tu berkait rapat dengan bidang pekerjaan kita....

Dengan serius korang wajib tahu pekerjaan yang aku tak mungkin dapat jadi walaupun ni lah kerjaya pilihan aku masa kecik2 sampailah tingkatan 3. Lebih kepada cita2 sebenarnya sebab cikgu suka tanya, dah besar nak jadi apa?
Maka inilah jawapannya.....nak jadi Peguam....masa tu tak tahu pekerjaan yang sebenar nak jadi adalah Pendakwaraya.....aku suka nak dakwa orang  ni....dan aku nak sangat kata.... "Hantarkan orang bersalah ni kedalam penjara yang Arif....." 

Tapi tu dulu.....masa kecil2....sekarang yang tinggal adalah loyar buruk....bukan Lawyer pilihan untuk menang kes di mahkamah....tambah2 lagi kes allayarhamah Datuk Susilawati....tak dapat la aku nak dakwa diorang yang kejam sangat tu....

Lepas pendakwaraya, pekerjaan yang difikirkan untuk masa depan adalah KORONER..... ataupun ahli forensik.....ni cita2 masa tingkatan 4 dan 5 lah ni....
Faham2 je la kan...pengaruh tengok Grissom n the gang dalam Cime Scene Investigation....10 season cerita ni keluar kat TV tak pernah miss tengok....
Taaaaaaaaaaaappiiiiiiiiiiiiiiii......belajar Biologi tak berapa nak pandai....macam mana nak jadi forensik macam Catherine atau Sara....Aiiiyyyaaaa....

Bila masuk matrik, masih lagi tak berapa nak pandai jawab soalan2 biologi.....bukannya susah pun.....aku rasa lagi senang dari soalan SPM sejarah....tapi, bila jawab biologi je, jawapan aku selalu terpesong....tersasar dari landasan markah.....hiiiiiiisssshhhhh............apa je lah yang sesuai dengan aku ni....

Serius aku nekad, masa isi online nak masuk U, aku ambik kursus cikgu matematik....kenapa mesti matematik??? Sebab matematik tak masuk makmal....tak buat uji kaji dengan segala alah benda cecair /gas/pepejal yang pelik dan bahaya....(tapi masuk lab jugak masa belajar subjek programming...ada kenangan disitu...lain kali cerita).....
Dan serius aku terpikir balik, kenapa aku ambil juga minor kimia....masuk makmal tu....hahahha....sebab aku minat dengan kimia.....(kantoi 1 paper masa kat UPM...kenangan tu lain kali cerita).

Serius aku tengah ada sindrom KPM(kecelaruan panggilan mengajar) sekarang ni...
Bila KPM nak panggil aku berkhidmat untuk negara aku pun tak tahu....dah sasau dah aku rasa ni...

Dan seriusnya aku memikirkan mengenai kerjaya aku, aku dah hafal perjalanan naik pangkat seorang guru sekolah hingga peringkat JUSA C....kalau B dan A tu tak payah lah kot...bagi orang lain....tapi masa tu masih ada ujian PTK....sekarang ni dah tak ada sebab dalam bajet 2011, Datuk Seri Najib dah mansuhkan....maka aku tak tahu macam mana proses naik pangkat sekarang ni....

Serius sejak habis praktikal, dan segala urusan belajar dah habis maka serius masa aku sangat banyak untuk memikirkan hal2 serius macam ni. 


Antara kerjaya yang aku fikir....
Kerjaya sebagai PEMBANTU PERIBADI kepada TENGKU ISMAIL IBRAHIM....tahap dewi kesuma melati punya angan2
Aku nak jadi penasihat HAKIM NEGARA........boleh jumpa Agung....maknanya boleh masuk istana.....kuang3.....

Aku fikir, aku ni sesuai jadi pemantau kebersihan  Litar Sepang......wooooohhhoooo.....aku nak tengok F1 n GP secara percuma dari stage bulat tu....sambil memantau....sambil tengok kat trek....

Serius aku pernah fikir benda ni bila aku rasa sangat2 mental dengan  pelajaran masa dekat U dulu.....aku nak jadi LIFEGUARD dekat KARAMBUNAI, SABAH. Masalah tak pandai berenang tu, boleh diatasi dengan belajar. Aku nak bermukim sampai aku bosan tengok matahari terbenam dekat Karambunai, baru aku balik semenanjung.

Aku pernah fikr, kalau aku tak jadi cikgu....aku mungkin seorang aktuari di KASINO Genting Highland.....hahaha....tetiba gua rasa nak jadi jutawan dengan berjudi pula...hahhaha....(gelak rasukan ablasa)....karier ni reject....aku takut mak aku tak mengaku aku ni anak dia pulak sebab main benda2 haram.....

Aku berangan dengan serius, yang aku nak jadi penulis teks ucapan Perdana Menteri...........serius job ni menarik....aku boleh jual teks2 tu dekat arkib negara/muzium lepas aku simpan 30-40 tahun.........confirm korang tak pernah fikir pasal job ni kan??????

Serius aku pernah fikir nak jadi PEMBAWA PEN Gabenor Bank Negara....tugas aku bawak pen je......seronok nak tengok apa yang Gabenor Bank Negara tandatangan.....sebab aku boleh membayangkan aku yang menandatangan segala urusan tu........hahahha......pegawai bank pun tak berangan macam aku ni.....

Dan andai betul aku serius dengan apa yang aku angankan, aku nak sangat jadi pemandu pelancong Tabung Haji.... boleh buat haji tiap2 tahun.....buat umrah tiap kali ada rombongan.....aku minat nak jelajah semua tempat berkaitan Nabi Muhammad s.a.w.....

Sampai sini saja perbincangan hal serius berkaitan karier/kerjaya/pekerjaan. Next entry nak cerita hal serius lain pulak....
Ada lagi yang serius ke???


~futnot:aku nak jadi pengetua sekolah Henry Gurney~



Wednesday, October 20, 2010

S-E-R-I-U-S

Seriusnya title entry...
Serius aku TAK nak merepek...
Serius aku TAK nak merapu...
Serius aku nak mula serius...

Mulai hari ni...kita (kalau korang nak ambil bahagian dipersilakan)....kita akan membincangkan hal2 yang serius sahaja (canggih tak bila guna perkataan yang penuh dalam ayat??)!!!

Perkara serius pertama yang harus kita bincangkan adalah JODOH!!! 
Dengan serius, saya masih berharap dapat menjadi pasangan hidup kepada lelaki dalam gambar di bawah ini......
Kenal tak??? Beliau ni la JODOH aku (serius aku tengah memikirkannya)....
Nama beliau, Prince William Arthur Philip Louis....
Serius dari sekolah rendah aku dah kenal mamat ni.....disebabkan keseriusan aku yang suka membaca surat khabar dan majalah.....

Dari  situ la aku kenal dia....cerita2 pasal kerabat dia...yang menjadi kemuncak aku tak pernah lupa  ikut perkembangan mamat ni lepas dari tragedi Lady Diana mati accident (sila gunakan 'kemalangan' jika menulis karangan rasmi)...
Masa tu aku darjah 4. Umur baru 10 tahun, aku dah baca story2 kerabat2 serata dunia.....cayalah Yan....

Dalam majalah Nona (majalah yang mak aku baca untuk tengok contoh baju fesyen masa aku kecik2).....selalu ada cerita pasal Lady D....dan gambar Willy  selalu terselit dalam tu...dan beliau ni memang comel yang buat aku JATUH bedebug duduk kat  kerusi menjadi tekun nak membaca dan nak tengok muka dia dalam majalah tu....
Jom....imbau kenangan muka comel Willy masa kecik...
Comelkan buah hati saya????

 Serius aku tak pernah lupa dengan mamat ni....sampai sekarang walaupun rambut dia dah tak ada (mungkin lebih sopan kalau aku kata rambut dia berkurangan)...


Aku masih serius nak tahu perkembangan dia walaupun merobek dan melukakan hati aku.......(dah macam lirik lagu LY dan Baiduri je)
Siapa pulak ni???? 
Serius aku jealous dengan minah ni....
Serius aku tak nak upload gambar dia.....tapi disebabkan perkembangan terbaru Willy adalah berkait rapat dengan minah yang bernama Kate Middleton ni, (jangan harap aku nak bold dan underline nama ko.....I hate you!!!)

Tahap keseriusan aku mengikuti perkembangan Willy kian bertambah sejak gambar macam ni makin kerap keluar di Yahoo dan Google...
SEEEEERRRRIIIIIIUUUUUUSSSS aku jealous a.k.a cemburu.......

Kalau korang perasan dan belek2 info aku kat FB atau pernah nampak aku punya alamat email.....korang perasan tak alamat email aku tu.....
willy_azian@yahoo.com
Keseriusan aku minat sangat2 dengan William ni sampaikan nama email aku pun letak nama dia. 
Serius ke tak serius aku minat kat dia......

Serius aku kena berhenti menaip pasal beliau ni..... 
Serius aku akan sedih sebab dia tinggal beribu batu nautika dari bumi Malaysia ni....
Serius aku kecewa sebab kebarangkalian aku nak jumpa dia sangat2 menghampiri kosong....
Serius aku berduka sebab tak dapat pahala besar sebab nak bawa dia masuk Islam sebab kebarangkalian ada hubungan dengan dia adalah tiada kebarangkalian...

Sampai sini sahaja perkara SERIUS yang pertama dapat dirungkaikan....
Dengan serius saya mahu anda nantikan rangkaian topik serius yang akan dibincangkan tak lama lagi....

~futnot:sampai zaman U masih kendong gambar Willy....ada yang kat dalam dompet...poster dinding...poster fail.....wallpaper laptop....SERIUS sekarang ni tak buat sebab tak nak kena gelak dengan anak murid~

Tuesday, October 19, 2010

Konvo Sarjana Muda saya

Salam....sungguh teruja membaca entry terbaru dari Syima tadi. Cerita pasal konvokesyen pada hari Selasa 12/10/10 yang lepas....
Ingat lagikan aku pernah ost entry pasal 2 events yang aku dah settle-kan.
1 event dah lepas aku post pasal Aqiqah AJAS....
Yang ni ada lagi 1....
Kisah konvo sama macam Syima jugak...

Mula2 nak bergempak dengan title dekat atas tu....
"Konvo Sarjana Muda saya"
Untuk makluman, saya telah pasang angan2 (lebih kepada cita2 sepatutnya) yang saya bakal berkonvo lagi 2 kali iaitu pada konvo sarjana dan konvo kedoktoran.
Pheeewwwiiittttt.....jauh kan pemikiran saya....
Semoga menjadi kenyataan.
Semoga diberi kesempatan usia, ruang dan peluang untuk merealisasikannya.

Tu bukan menenung okay, tumerenung......aku tengah renung tahun bila aku akan pakai jubah 3 stripes dan bonnet.....

Tak banyak gambar yang boleh di upload kat sini, sebab gambar masih dalam kamera, kamera pulak ada dekat kak long......alamatnya masuk album je la nanti sebab along akan cuci gambar2 tu.....
Yang ada cuma yang dari C902 je....
 So untuk blog ni, tengok je la gambar yang tak sebeapa ni....

 Yeah.....anak manja abah nak konvo...(manja even bukan anak bongsu)
Baju pakcik Ram masuk dewan bukan yang ini ye....dia pakai pagoda sebab dia tak nak baju batik dia basah dengan peluh.....dari rumah memang dress macam ni.....apa2 pun tetap smart sebab dia tuck in tu baju pagoda tu...yang air asam jawa melepak dekat bonet kereta ni sebab abah sakit tekak hari tu...almaklumlah baru habis berpanas masa kenduri 2 hari sebelumnya....

Ganas bebenor gambar ni...dengan hood nye tak kemas...boleh pulak bercekak pinggang lagi....
Sebab panas kot....
 Eh2....siapa pula diorang yang bergambar dengan aku ni....
Muda2 pulak tu....actually, diorang ni baru form 4 sekolah dekat area Banting....datang konvo hari tu nak tengok dan jumpa Safuan je....tapi kenapa diorang ambil gambar dengan aku??? Kompius atam!!!
Diorang ni sebenarnya aku kenal masa aku jadi fasilitator untuk program Citra IKBN dekat Agrotek, Semungkis....nasib je diorang jumpa.....Safuan bukan nak bagi tahu yang aku konvo sama...walaupun diorang tak prepare hadiah, tapi diorang still ingat kat kakak diorang yang garang ni....hahaha...


Gambar last dari fon C902, (ini Ayuni yang amek)...
Thanks my dear sweet friend....Miss Jier2...(nama betul dia Tan Jier Lin)
Ni best friend dekat Seladang selama 3 tahun setengah dekat KOSASS....
Terkilan juga sebab 3 lagi KKS tak dapat datang....Tasha, Ain, n Syue..
Thanks untuk kad dan teddy bear tu.....Love you babeh....

Kepada pembaca setia, kawan2 yang upload gambar yang ada figura aku dalam gambar korang, kepada yang suka usha gambar aku dekat FB...kepada musuh2 (yang tak suka je kot)...kalau korang perasan aku tak pegang jambangan bunga pun kan..(tak dikira jambangan bunga yang aku buat).....sebab memang tak dapat hadiah bunga pun....

Mak Abah tak bagi hadiah material sebab dah bagi hadiah besar dan harga ribu2 lagi...
Dahsyatnya harga hadiah sampai ribu2...abah bukannya jutawan....
Kalau korang nak tahu.....Aqiqah AJAS tu kan ada kenduri...
Sebenarnya kenduri tu termasuk meraikan yang aku dah tamat belajar....
Yang abah aku aqiqah tu kan lembu....maknanya ada 6 nama yang lain selain dari AJAS....
6 nama yang lain tu termasuk aku yang belum di-aqiqah-kan....
Dulu2 abah mana ada duit na aqiqah kan anak2 dia yang ramai tu...gaji abah kecil je...cukup untuk makan pakai je....maka bila dia dah senang macam sekarang ni, sebab anak2 dah besar...tanggungan da sikit...
Maka abah buatlah apa yang dia pernah hajatkan dan selayaknya apa yang nabi sunatkan.....
Terharu tak korang baca hadiah apa yang mak abah aku bagi?????

Aku syukur sangat2 sebab tak dapat hadiah bunga dari siapa2 sebab aku tak suka bunga.....
kalau dapat pun, aku tak tahu nak buat apa....aku takut ada yang jadi mangsa pemungutan sampah oleh abah aku je nanti....

Total hadiah konvo tak boleh ditotal sebab ada lagi yang tak bagi hadiah....
"Abang......mana hadiah Yan...nak handbag ELLE"

Sampai sini je kisah KONVO SARJANA MUDA SAYA....nantikan KONVO SARJANA dan KONVO KEDOKTORAN pada tahun yang saya tak dapat nak bagi tahu.....hhehehehee...
Kepada mereka yang terlibat secara langsung atau tidak dengan kisah penamatan perjalanan hidup saya sebagai pelajar UPM selama 4 tahun ni saya ucapkan jutaan terima kasih.....saya hargai semua kenangan pahit manis bersama....maafkan juga segala kesilapan dan tingkah yang tidak menyenangkan dimata tuan hamba sekalian....patik hanyalah pacal yang hina....(banyak buat dosa aku ni...)

Sudah2 lah merepek meraban sebab tension dengan Selasa jam 9 malam ni....ok.....shut down mode!!!

~futnot: saya BERANGAN  nak buat master dekat Harvard, course criminology~

Aqiqah AJAS 3

Ni lanjutan kisah majlis Aqiqah AJAS pada 10/10/10 yang lepas....
Gambar yang aku upload ni sequence nya terbalik lah...


 Ni dulang Arissa....yang dalam air kelapa tu ada rambut Arissa....orang2 tua kata, simboliknya sebab nak bagi kepala budak tu sejuk je sampai besar....kalau ikut logik orang tua2....air kelapa tu kan elok untuk oang yang demam....sebab tu lah rambut tu letak dalam air kelapa tu...lepas u air tu di buang dekat dengan pokok pisang sebab dia pun sama jugak....
 Ada 2 bekas?? Kenapa pula?? Sebenarnya, anak buah aku yang no 8 tu pun tak sempat cukur jambul lagi...so bagi memeriahkan majlis, kita buat serentak....so yang sebelah tu Adelia Najla binti Opanizam yang punya.....
Dulang tu main peranan penting sebab orang2 tua (lelaki) yang nak cukur jambul tu selalunya akan letak duit....korang pernah tak ikut mak korang pergi tengok baby baru lahir kat kawasan rumah korang....
selalunya mak korang akan selitkan duit bawah bantalkan...tapi orang zaman sekarang bawa hamper besar..(tak baik menunjuk2)...tu tanda sedekah untuk baby baru tu....tapi korang pernah tengok ke ayah2 pergi melawat anak2 jiran yang baru lahir????
Maka bila ada kenduri macam ni lah baru ayah2/atuk2/pakcik2 tu berkesempatan nak bersedekah dekat baby yang suci murni tak ada dosa tu sebab diorang kan sibuk kerja (pernyataan berdasarkan pemerhatian kepada encik Ramli tersayang)

 Ni lah dia Adelia Najla....dengan gau putih renda merah jambu (tak perlu gatal2 nak letak PINK dalam ayat)

 Rissa tidur masa tu...maka senanglah papa dia nak dukung dan orang2 lelaki nak gnting rambut AJAS tu...yang pakcik baju oren tu, dia tolong bawak dulang....
Selalunya orang akan ambil rambut dari beberapa tempat sambil berdoa dan selawat...ada jugak yang doa dulu baru ambil rambut....lepas tu diorang cium lah kat waris diorang yang baru lahir ni....

Lepas habis pusingan tu,  AJAS ditelakkan dalam buai....marhaban disambung balik sampai habis bacaan doa, AJAS duduk dalam tu....baik kan perangai anak buah aku yang sorang ni....
Tidur je dia....sayang Atam lebih tau.....(semua pun nak gila kuasa)...

 Akhirnya AJAS buka juga mata bila mama dia nak ambil bawa keluar.....
Untuk apa???? Mestilah sesi fotografi....
Gambar2 cun ada dalam kamera.....sambil2 pegang kamera still boleh snap guna fon C902...

gambar kenangan orang yang bertema putih pada hari kejadian....
Yang lain2 tak join bergambar sebab sibuk layan tetamu dekat bawah....
Tengok lah saya, berbaju putih krim....lama dah baju tu....masa form 3...
Baju masa khatam Quran sempena majlis kahwin along....
Masih okay sebab pakai untuk majlis tertentu je...
Yang kepala kat bawah tu diorang sibuk nak main....tak peduli nak ambil gambar...

Sampai situ je la kisah majlis Aqiqah n majlis cukur jambul Arissa Jazielah Agus Salim....

~futnot:penat lipat baju tadi~