Sunday, May 1, 2011

Entry pembukaan bulan Mei

Ni adalah entry pembukaan untuk bulan Mei selepas kecewa menonggeng dengan perkahwinan William-Kate....

Nah...dah lama tak meng-upload gambar makan2 dekat FB.....dekat blog penah ke??? Tak kot...malas nak cari...

Ni kuih pulut seri muka yang baru je siap angkat dari tempat kukus....
Kompom2 lah mak LY yang masak...hahaha...
Sebenarnya kuih ni ada orang order.... Bekas Ketua kampung, Haji Hassan...merangkap bapak Hanim (junior masa sekolah rendah) order untuk program gotong royong Sekolah Rendah Agama Sungai Lui pagi esok...tempat LY sekolah agama/mengaji masa zaman kecik dulu....

Haji Hassan sebenarnya dah tempah kat orang lain...tapi orang tu tetiba demam pulak....maka beliau tepon mak LY, minta tolong ni hah....tolong tu tak pe lah kan....tapi ada sikit musykil...

Yang kemusykilannya tu...Haji Hassan tu tinggal kat batu 20....kitorang ni kan tinggal kat batu 23....zon kampung kitorang lain2...jarak  pemisah rumah kitorang ni, melangkau jambatan sungai masjid, masjid Ar-rahman, sekolah rendah agama Lui, sekolah Lui, kampung Baru, jambatan PKNS, taman desa Kerinchi, sungai Gabai, jambatan Gabai....lepas tu rumah DYH...jalan depan sikit hutan...lepas tu baru jumpa surau batu 23, belok kiri belakang balai raya batu 23, baru rumah LY....

Jauh kan rumah kitorang....punyalah banyak Haji Hassan melangkau rumah orang kampung.....mak LY je yang dia nak telefon suruh buat kuih....
Kenapalah tak tepon makcik Roslah jaga sekolah ke....tak pun makcik2 kerinci kampung Baru dengan batu 20 suruh buat kuih tu....haishhhh3....

Korang pun mesti nak tahu kan kenapa Haji Hassan nak suruh mak LY masak???
Jawapannya adalah....mak LY ada skandal politik dengan Tok Empat Hassan...hahahaha....memanglah lain2 kampung...tapi medan politik diorang sama je....dalam meeting selalu jumpa....masa zaman LY sekolah dulu, skandal politik PIBG....

Masa meeting politik kat kampung LY, tok Hassan selalu lah datang kampung kitorang jadi tetamu...kalau dah datang meeting, mesti ada makan2 punya....kalau dah ada benda makan, mesti ada tukang masaknya...tukang masaknya siapa lagi kalau bukan mak LY kan....

So, tu yang Tok Hassan minta tolong masakkan kuih....rasa2nya...makanan lain dia ada order kat orang lain...just beliau minta buatkan kuih ni sikit...beliau mengidamlah tu gamaknya....hahaha...orang lain masak kurang kick kot...tu yang nak mak LY je masak...

~batubersurat: esok sudah mahu balik PD...kerja3~

1 comment:

dentist-to-be said...

rindu makanan puan azizah..
selalu makan kat surau.. hehe