Sunday, September 26, 2010

Klasik.fm

 Hari Ahad.....hari berehat....
Tapi tadi tak rehat pun....mengajar Sarah anak jiran saya...

Tadi saya baca blog cik ADELIA....
dalam entry dia pasal muzik tu kan...
ade ke patut beliau tu menggembar gemburkan nama siaran radio KLASIK.fm....
tak patut sungguh bila dia kata tak suka...
isk3...cik DD ni memang kejam...

beliau tak tahu agaknya OMAK kesayangan den tu peminat radio tu...
beliau tak tahu agaknya den ni membesar dengan dondang sayang dari radio tu...
beliau tak tahu agaknya radio tu ubat tidur den waktu2 petang bila tak ada siaran tv yang best...
beliau tak tahu agaknya den tahu banyak lagu klasik melalui radio tu...
beliau tak tahu agaknya den belajar BAHASA MELAYU yang MEGA dasyat tu dari lagu2 klasik radio tu...
(dah bocor rahsia kat mana den belajar bahasa Melayu....)

kepada Adelia....jangan kutuk Klasik.fm (K kena huruf besar, kata nama khas tu)...

radio tu bukan ada lagu klasik semata2...
lagu Datuk Siti pun ada lah....tapi yang irama Malaysia lah kan...
lagu M.Nasir pun banyak....

yang best pasal radio ni...antara lainlah kan....
segmen MASIHKAH KAU INGAT....
nostalgia sungguh.....setap hari ada topik pasal kenangan masa kita kecil2 berkaitan sesuatu benda...
contoh macam.....topik TEBU....pendengar2 akan share apa yang diorang ingat pasal TEBU dengan kehidupan diorang dulu....contoh macam aku....makan tebu lepas mandi sungai ramai2...budak2 sekarang mana tahu nak makan tebu...minum air tebu kotak diorang tahu la.....haahhaa...kenangan2...

ada juga segmen PANTUN....tambah2 kalau bulan MERDEKA atau bulan BAHASA...
macam2 pantun ada....siap ada pertandingan lagi tu....
setiap karya akan dibaca oleh penyampai....
nampak macam borink kan....
tapi bila dengar....fuhhh.....tabik spring dekat orang yang mampu berkarya tu....
sajak, syair, gurindam dan segala macam tinggalan warisan ada kat sini....

lagi 1 info....radio ni akan berbahasa Melayu sehabis mungkin...
termasuk lah dalam segmen IT....penyampai akan menghubingi pakar IT yang akan kupas isu2 mengenai IT dalam bahasa Melayu....(tapi facebook masih dipanggil facebook bukan mukabuku...siapa sebut mukabuku tu maknanya belajar ajaran sesat la tu)...

apa lagi yang menarik pasal Klasik.fm ni???
haaaaa....saya dah ingat...
kupasan mengenai ADAT DAN BUDAYA orang Melayu...
adat resam, cara hidup....semuanya diterangkan dengan cara berseni...'halus' orang tua2 kata...
iklan2 kat radio ni pun tak ada lah yang menyakitkan hati...
dengan pekikan yang "ntah hape hape"....(ayat ko kan Ady..)
(walaupun aku tak ikut totally adab2 yang aku dengar tu, tapi aku simpan sebagai pengetahuan am alasan dan sebab musababnya orang dulu2 cipta)


sekarang ni Klasik.fm dah tak berapa nak klasik...
nama pun dah tukar...NASIONAL Klasik.fm....
lagu pun dah macam2...mungkin sebab nak tarik pendengar muda....

apa2 pun, Klasik.fm masih tetap bertahan dan ada peminat yang tersendiri....
dekat TAMAN PERKASA, Hulu Langat...rumah abah yang kakak aku sewa tu(sebab kakak aku dah kahwin)....sederet taman tu bukak siaran ni....walaupun URBAN....masih dengar lagu2 klasik...
dan saya rasa....tu lah hiburan terbaik sambil2 borak dengan jiran, beraktiviti cucuk tanam atau cuci kereta motor...

sila bagi tahu saya, radio mana yang ada tetamu jemputan macam Mak Ungku Azah Azis, Prof Emir Koh.....(dah lupa saya namanya....pakar sejarah tu...)...A.Samad Said...ramai lagi lah sasterawan yang pernah jadi jemputan....Radio lain ada ker????

saya bangga jadi pendengar Klasik.fm....
sebab saya anak Melayu....
kalau bukan Melayu yang dengar...siapa lagi yang mahu dengar??
kalau bukan Melayu yang jaga warisan Melayu,...siapa lagi yang nak jaga???

~notakaki:nama lama Klasik.fm ni radio RIMA~

3 comments:

Nurhasyimah Musa said...

kagum!

Cik Ya-Alif-Nun said...

terima kasih syima....

dD said...

opsss...cmni la..lain org lain telinga yan oi...haha..bukan nak ngutok Klasikfm(huruf k mesti besar) ni luahan n pendapat aku je wei..aku pun idop dikelilingi klasik gak...lalalaa