Friday, November 12, 2010

:: mara selangkah lagi menumpang kasih Mara ::

 [Lady Y pakai baju songket cina ni je semalam....tapi tudung biasa...tak adalah nak berselendang2 bagai]

Petang Jumaat yang permai....
Salam semua....
Agak terlambat nak post entry ni sebabnya network problem...

Pengalaman memarakan diri ke sesi microteaching semalam sangat menarik...

Dimulakan dengan menukarkan C902 dengan  telefon toucscreen express music sepupu  sebagai panduan jalan ke Melaka pada petang Rabu.....

Agak ke-ulu-an la jugak tak pandai pakai touchscreen ni....
Belajarlah pulak dulu nak gunanya..... Nasib baik ada adik Lady Y yang expert...
Nak taip mesej pon terkial2....

Lady Y set alarm jam 5.20 pagi....
Lady Y naik bilik jam 11:30 lepas settle sembahyang dan gosok baju.
Tidur awallah nak dijadikan ceritanya...(awallah kot sebab belum jam 12 malam)

Hehehhehe.....ada jembalang datang dalam mimpi Lady Y...
Ape de hal....nak kacau2 Lady Y tengah tidur ni...
Tengok jam je....4.41 pagi...
Kentut punya jin ifrit....mengganggu kelenaan betul!!!

Lady Y tertidur balik.....bila alarm berbunyi je....LadyY dengan sopan santunnya terus offkan....
Tarik selimut balik...

GGGGrrrr.....vibrato lah pulak tepon ni....
Opocot...omak kau.....Argggghhhh...Datin Azizah sudah teleponlah pulak!!!!
Pastu Lady Y terus terjaga....5:52 pagi....
Tak payah angkat call tu...terus je jerit di pagi yang hening dan sunyi....
"Yeee"

Lady Y terjun tangga je, Lady Y nampak abah Lady Y dah duduk tahyat akhir Subuh... Adik lelaki Lady Y dah siap pakai tali pinggang....mak Lady Y yang bendera merah pun dah siap mandi gayanya.

"Ohhhh....tidak.....terlajak sudah...." dalam hati je....
Terus je kebabom masuk jumpa doktor tan. 
Mandi-pakai baju-Subuh-pakai tudung-capai beg-capai kasut-keluar rumah.

6:25 pagi...
Jalan terkedek2 menjinjing beg berisi barang untuk mara di medan Mara.
Abah Lady Y tukar plan dari mem-booking teksi untuk Lady Y hari tu....abah Lady Y yang akan hantar Lady Y ke Melaka.....yeehaaaa....
Abah Lady Y dah pandu keluar Ferrari-saga merah-saga dia tu ke kedai Induk...mahu makan roti canai. 
Sampai je....kedai baru bukak lampu....
Mana sempat....

Jom mulakan perjalanan.....Ikut dam Semenyih....
Dalam kereta, perut Lady Y bagi bunyi baik punya...
Berhenti kejap dekat Rinching Hilir...
Breakfast yang terlewat. Jam 7:15.

Teruskan perjalanan........sampai MRSM Alor Gajah 8:30 pagi.
Oit.......jauhnya dalam hutan sekolah ni....atas bukit pulak tu....

Sampai je, terus daftar dekat kaunter depan pejabat tu.... Ramai juga yang dah sampai.
Lady Y dapat bilik A. Nmbor giliran dekat kertas yang tulis nama sendiri tu nombor 14....
Masuk dengan gaya seorang guru yang garang sebab memegang sebatang rotan panjang di tangan....
Hahaha....masuk2 je...yang tengah duduk depan bilik tu, semua pandang....
Bila mahu duduk je....ada yang tegur...."Yang ni confirm cikgu"
Senyum 1 Malaysia walaupun kat situ semuanya Melayu....
Hehehe...

Lagak seperti popeye yang tak tahu malu, terus memulakan bertanya kepada teman2 yang mahu ber-microteaching jugak. Mula2 mestilah tanya nombor berapa....dari mana...course cikgu ke ni....macam2lah lagi....tapi tanya dekat yang sebelah kiri dan kanan je....
(Genetik siapalah yang menurun kat Lady Y sampai dapat penyakit peramah ni)

Bila diajukan soalan2 standard dengan nada macam dah lama kenal....jawapan2 pun mestilah standard....dan Lady Y pun diajukan dengan soalan2 standard macam tu jugak....
Tapi 1 je soalan standard yang agak lambat Lady Y tanya....borak dah panjang berjela, bila dah habis soalan busy body tu semua , baru nak tanya soalan cepumas......."Ni siapa nama...?"
Agak ke-geli-an lah jugak kan bila dapat yang peramah terlebih tapi tak tanya pasal nama ni....

Borak punya borak, ada seorang calon yang duduk 2dari  kiri Lady Y tetiba mencelah dan tanya,
"Ni dari UUM ke??"
"Tak lah"
"Macam kenal.....matrik Penang ke?"
"Ha'ah....."
"Patutlah macam kenal....kita dok kat blok B3"
"Saya dok kat blok B4...hayat ke?" (Lady Y pulak yang soal balik)
"Hayat 6....."
"Owhh....ni kawan Marina lah kan...."
"Ha'ah..."
"Saya roomate dia"
"Owh..tu la pasai macam kenal...." 
(Sesi jejak kasihlah pulak.....
Macam2 lah diborakkan sementara tunggu giliran nak dipanggil....

Waaaa...berdebar2 seperti enjin mesin rumput yang mahu mati....hehehehe...
Seorang demi seorang yang dipanggil...
Ada yang betul2 15 minit je duduk dalam tu...
Ada yang sampai 30 minit....(calon tu buat tanyangan video dan semua project video final year dia masa dekat Unimas....dia pun cikgu jugak...tapi interview yang kedua hari tu....so lambat lagi KPM nak panggil dia...)
(kuat pulak ingatan Lady Y ni!!)

Part akhir lepas microteaching diorang tu semua, Lady Y nampak diorang kena buat komen dekat kertas yang dapat masa dekat pendaftaran tadi.
Bila ingat2 balik, oooooowwwwhhhh.....
Buat ulasan kendiri rupanya....mana yang dah lupa tu, kena buat teacher's evaluation.
Kuikui.......

Calon yang bukan ambil pendidikan...agak ke-azab-an nak menulisnya...
Ada yang sampai guna 2 kertas sebab tak yakin & rasa salah apa yang diorang tulis tu....

Bila jam dah dekat 11 pagi, Lady Y mesej datin [lapar la]
Lepas tu datin masuk sekali join Lady Y tunggu giliran dekat depan bilik microteaching  tu yang mana lokasinya adalah diruang belakang dalam pejabat sekolah....hahaha...
Mak Lady Y bawakan roti jagung, roti coklat, air milo dan air mineral.
Slambur kentang putar je Lady Y makan depan calon2 yang tinggal lagi 6 orang...

Roti coklat Lady Y bagi dekat calon dari Cheras yang borak dengan Lady  Y dari tadi....kesian dia tak makan dari pagi....dah la dapat nombor 16....
Azab jugak tu nak menunggu...

Mak Lady Y pulak borak2 dengan mak calon yang lagi sorang...Calon nombor 17...dari Perak!!!!!
Yang pasti bukan blogger dD....hehehe...

SSSSrrrrtttt...habis sudah itu milo....
Lady Y asyik borak je....lepas tu ajar kawan dari Cheras tu tajuk perimeter yang dia nak ajar tu....Nama dia Mid... Bukan blogger enhear tau....nama je hampir sama...dia bukan cikgu.....maka Lady Y pun bagi tip macam mana nak ajar...
Lady Y teringat dekat Husna yang buat tajuk ni masa microteaching dengan Tuanhaji dulu....bila dah ingat dekat tuan haji, maka Lady Y pun cakaplah balik apa yang tuan haji cakapkan dulu....ehehe...
Padahal Lady Y sendiri kantoi subjek tu.....

Sampai je turn Lady Y, (tetiba rasa macam panjang sangat dah menulis)
Lady Y pun masuk, cucuk pendrive...pasang slide...
Bila ready....start n action!!
Great dekat students (panel tu la kan....3 orang)
"How are you today"
"Fine teacher"
"Can we start our lesson today"
"Yes teacher..."

Seronok je dengar panel tu respon....
Melayang terus debar dalam hati yang paling hulu sekali tu....

Bagi introduction pasal seorang budak nampak pokok betik (slide presentation ni dari yang Suzi kumpulkan tu....edit2 sikit je)....budak tu mendongak... Lady Y tanya, "How the boy can pluck the papaya from the tree?" Seorang student Lady Y cakap, "by using slider"
"Good....thanks for your answer"
Lepas tu Lady Y cakap tajuk nak belajar hari ni...
Angle of elevation and depression.
Student yang tadi cakap pulak...."not how to pluck the papaya ke teacher??"
Terkujat kejap...."no no no....I want you to relate the situation when we look upward and look downward in our daily life"
"Owwwwhhh"

Lady Y merapu la ajar makna 2 angles tu...
Lady Y buat demonstration guna pembaris panjang yang Lady Y bawak tu....
Lady Ysuruh student Lady Y mendongak tegok air-cond belakang diorang. Diorang ikut je...
Lepas tu Lady Y tanya mana horizontal line..mana line of sight...diorang jawab betul je....maka, Lady Y kena lah cakap "good...that's correct"
Pastu Lady Y suruh diorang pandang bawah tengok anak patung yang Lady Y bawak...Lady Y guna pembaris panjang tu nak bagi diorang membayangkan horizontal line n line of sight tu...

Semua pun ok sampai habis bagi latihan...diorang rajin je nak jawab....berlawan2 sesama diorang nak bagi jawapan...huhu.....senangnya hati Lady Y....
"That's all for our lesson today, please do this homework. Thank you class"

Habis sudah sesi berdrama-king....
Keluar je....mak cakap...."kuatnya suara, sampai kat luar dengar"
Lady Y gelak je....hehehhe...
15 minit Lady Y duduk dalam tu.....calon yang sebelum Lady Y belum habis tulis self evaluation tu...Lady Y isi je...ikut pengalaman masa praktikal....zipzapzipzap....selesai...calon tadi tak habis lagi.....
"dia ni buat karangan ke" dalam hati je

Mak Lady Y tanya lagi, "cepatnya tulis, orang tu pun tak habis lagi"
"tulis apa yang kita rasa dengan kelas kita tu je..."
."ooowhh...budak yang tadi dah pakai 2 kertas....tak siap lagi nak tulis apa..."
Lady Y berlalu dengan penerangan kepada emak Lady Y tu....

Sampai dekat depan pejabat....abah Lady Y tengah borak2 dengan pakcik2 dekat situ....
Abah Lady Y suruh tegur seorang calon yan dari UPM juga....tapi dia konvo tahun lepas....
"mak aih....banyak nya abah LAdy Y tahu....."dalam hati jugak...
"tak maulah....jomlah balik"
Pembaca boleh agaklah kan genetik peramah Lady Y dari mana.

Kitorang pergi makan dekat kantin sebab jam dah 1:20 petang. 
Abah Lady Y cerita lah itu ini pasal sekolah ni....cerita dari makcik kantin sebenarnya...abah Lady Y cerita balik je....hehehe...

Gerak balik jam 2 petang....sepanjang jalan hujan lebat....
Lady Y duduk belakang buat aktiviti biasa lepas makan....
Lady Y tidur sampai tol UPM....Balik ikut jalan Balakong pulak....
Mak Lady Y nak beli barang untuk masak mee....malam kan de Yaasin dekat surau....so ada jiran yang suruh masak....jiran Lady Y tu sakit....tak boleh nak masak2 ni...

Lady Y happy sangat dengan pengalaman semalam.....staff diorang layan kita pun baik je....
tak macam yang KPM hari tu....
(masih teringat wajah2 ke-singa-an makcik2 yang handle test INSAK dulu....)

~batubersurat: seorang calon tu tengah mengandung 8 bulan....semoga kakak tu dapat kerja ni~


5 comments:

Nurhasyimah Musa said...

entri maha panjang dan maha detail!hahaha..=p
tp, mcm best jek kan microteaching tu..tbe2 rasa frust plak tak dapat...=(

dD said...

Lady Y...asal ak rs mcm ko akan dpt MARA neh...wOahh...klo dpt sila tinggalkan playboya KPM...da lame dia seksa kau...muahahahaha...nway well done!!!ak pun rs mcm frust sbb xdpt mara ke MARA...sob sob

Cik Ya-Alif-Nun said...

syima: tu la kan..panjng sgt...
dD: harap2 macam tu la...aku tgk environment sekolah tu je dh teruja nk mengajar....
jgn la frust2 k...jodoh ngan KPM tu....

hanis shuhada azmi said...

wah yan..kagum ak lak...best nye..dpt anak2 murid yg pintar..huhu...

Cik Ya-Alif-Nun said...

best sgt....