Saturday, November 13, 2010

:: seRius ::

Dulu Lady Y suruh korang serius bila mengadap title entry SeriuS kan....
Kali ni LY nak suruh korang santai2 serius je....
Jangan ada rasa nak gelak....mahupun sengih sorang2...atau lebih teruk keluar air mata terharu....
Korang relax je baca entry yang ni....
Tahap serius hanya macam kuasa enjin memutarkan cawan pusing di funfair...

LY tetiba terpikir nak golek2 manja dengan topik serius yang bakal melanda diri setiap orang bila dah masuk alam berduit....walaupun LY belum masuk ke alam tu...tapi LY nak buat perancangan dulu....
Hidup ni mesti rancang....Allah akan tentukan...bila dah rancang ni, harap2 boleh la ikut kan...

Topik LY kali ni adalah KENDERAAN.
Menarik kan tajuk nih!!!!
Teruja LY nak men-serius-kan setiap ayat yang bakal keluar....

Topik ni boleh jad panduan kepada bakal2 guru yang merangkap kawan2 LY yang akan dipostingkan tak lama lagi...bukan untuk LY je topik ni...

Mula2 sekali, LY sarankan korang yang bakal bekerja dikawasan yang femes beberapa hari dekat TV....korang patut simpan duit untuk beli benda kat bawah ni...

LY serius ni...kan beberapa hari ni dalam TV story cerita pasal banjir je...maka LY bagi persedian awal dekat korang....masa bujang2 ni yang kecik2 okaylah kan...nanti2 korang modified la apa yang patut lagi....nak tambah rak tempat letak dokumen penting ke kan....semua tu penting tu!!!!!! Kalau ada yang dapat area yang guna air sebagai jalan utama, korang get ready duit nak beli enjin la nanti...sampan dengan bot mesti senang nak dapat kat kawasan macam tu kan.....

Seterusnya, LY macam ada perasaan nak beli pacuan 4 roda (4 X 4 )...
Pada mereka yang bakal duduk berdekatan dengan hutan simpan atau Taman Negara...ni lah peluang korang nak buat duit time2 cuti nanti....buat kereta sewa masuk hutan ke...sambil tu boleh join venture group2 4X4 yang ada dekat Malaysia ni....join aktiviti berburu dan cari ikan dalam hutan tebal.....SERONOK sangat aktiviti ni....tapi letih dan azab sikitlah keadaannya dalam hutan tu...ni bagus untuk mereka yang tahan lasaklah kan....
Kakak ipar LY kata, "kalau Atam masuk hutan, mahu seminggu demam!!!!!!"
Hahhaha....along LY gelak...
Tu tanda LY ni jenis lembik dan tak boleh penat....

Kalau LY beli 4x4 pun, buat model tempat orang nak ambik gambar dekat jalan nak masuk hutan rekreasi je....boleh jugak dapat duit....kuang3....



Next, kita nak kenderaan apa lagi....erm....LY rasa semua cikgu patut ada BASIKAL letak kat sekolah....
Motif?????
Sebagai kenderaan riadah di padang masa hari sukan, bila ada ko-kurikulum dan sewaktu dengannya.....disamping boleh jimat minyak kenderaan bermotor....kita dapat jugak keluar peluh dan mengekalkan kesihatan....Dan boleh jugak jadi kenderaan sewa kepada anak2 murid yang gian nak berbasikal di kawasan asrama diorang....(maknanya korang jadi warden la tu kan!!)


LY ni baik hati, LY bagi cadangan semua yang bagi faedah banyak je....nak dengan tak nak je kalau korang nak ikut....
Hari2 LY fikir benda2 serius untuk kepentingan sejagat....ingat LY ni tak prihatin ke dengan masalah yang melanda orang2 dekat Malaysia ni...
Nilah salah satu usaha LY meringankan beban bakal2 buruh dekat Malaysia ni.....
Kuang3.....serius LY sayang dekat korang yang ikut cadangan LY ni....

~batubersurat: LY ada perasaan nak beli piring terbang UFO lah...kene pakai lesen tak????~

3 comments:

therosputih said...

basikal tu, silap ari bulan, boleh wat jual nasik lemak kat sekolah...

nasi lemak nasi lemak!!!

dD said...

adeh....apa yg kau merepek ni Yan...adeh...adeh...

Cik Ya-Alif-Nun said...

ain: bagus gak tu....tmbh pendaptn...
dd:mengisi masa lapang...