Sunday, October 24, 2010

::Bab 7: Buat Suezi::

Assalamualaikum.....
Salam penyeri umat....

Hari ni hari Ahad....sangat membanggakan boleh update entry dikala hari yang sibuk dengan kelas tuisyen...
Memanglah membanggakan, sebabnya sambil tengok Melodi aku mengarang entry ni....

Tarikh hari ni 24 Oktober 2010....
Maknanya SEMALAM adalah 23 Oktober 2010.....

Macam mana aku tahu semalam adalah 23...bukan 22 atau pun 21....
Macam mana ek....

Al-kisah bermula macam ni....
Hari Jumaat kan ada Mega Movie dekat TV3....
Dan malam tu  TV3 keluarkan cerita RUSH HOUR 3....
Filem Jackie Chan tu....yang dengan mamat awang hitam tu....
Yang cerita kelakar tu lah....
Biasalah aku ni kalau layan movie....tangkap lentok dengan tilam bujang dan bantal peluk depan TV...
Bila dah lentok2 dengan bantal, C902 memang wajib dilupakan....
habis je cerita tu confirm2lah jam 12 malam kan...
Bila dah jam 12....masuk je bilik....tetiba terkejut.... C902 berbunyi TIT2...

Eh!!!
Tu bunyi reminder....Ape kes bunyi reminder pulak ni....
bila tengok je....
dekat skrin C902 tu,

Today is birthday SUZIANA MOHAMAD. 
23 Okt 1987.
Send message or call.

C902 tu kan boleh automatik nak message atau call dekat pemilik nombor tu.....
Aku pun klik la dekat message tu....
Taaaaaaaaaaapiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
Sampai ke pagi screen C902 tu tak bertaip apa2 mesej. Aku boleh lelap terus masa tu....
Maaf Suzi....aku tertidur masa tengah fikir nak karang apa dalam mesej tu.. (mesej pun nak karang2....ingat nak jawab exam SPM ke apa!!)

Aku terjaga bila ada yang mesej jam 6 lebih....
Aku terus keluar dari screen nak mesej kau tu...
Aku balas mesej orang yang mesej aku dulu....
Lepas tu, aku tertidur balik sebab aku tak sembahyang Subuh...
Dan bangun jam 8 pagi....

ALAMAK!!!!!!!!!!!!
Nak pergi ujian personaliti Mara dekat Beranang.....
Baju tak gosok lagi.....pensil 2B yang entah kat mana....
Arrrrrrr.......macam tak berapa betul je dengan disiplin yang ni...
Bukan selalu dah prepare malam2 ke...

Apa2 pun berjaya juga pergi jawab ujian tu......sampai lupa nak mesej Suzie...
dan yang amat tak boleh nak dipercayai....balik tengah hari tu, aku tak online tenet pun sama ada dengan tujuan mengupdate entry mengenai cikgu Suzie ataupun menyemak dekat wall FB Suzie ni....

Sampai ke petang bila dah habis kelas tuisyen, masih tak online....
Dan bila dah makan malam jam 6.30 petang hari Sabtu tu...(makan malam waktu petang....sangat bagus....menjaga perut dari dilanda gastrik)...
Aku pergi kat rumah sepupu aku, online FB jap sebab laptop aku dekat rumah dia....
Maghrib2 aku melepak kat rumah makcik aku ni....hahahaha...
Dan akhirnya dapat jejak Suzie....

Entry ni macam tak ada feeling kan???
Sebab aku pun tak tahu apa feeling aku sekarang ni mngkin sebab penat ajar Sejarah dekat Farah pagi tadi....
Habis semua perkataan superlatif untuk entry ni hilang sebab ajar Sejarah....

Bila mula kenal Cikgu Suziana ni??
Confirm2 lah masa tahun 1 dekat UPM....atau lebih tepat lagi dekat KOSASS.....
Dan yang terbaik sekali, haruslah di Seladang. Blok tercinta.....dan bertambah kenal bila tahu rupa2nya sama2 1 course...(kalau guna kursus macam tak berapa korang nak faham pulak!!)
Sebab tu lah panggil cikgu.....sebab aku pun cikgu jugak...
Kat sinilah kami kenal....minggu orientasi....Minggu Perkasa Putra tahun 2006....
Lokasi: Tempat parking Kosass.....
Cuba korang perhati dekat belah kiri gambar....barisan pertama...betul2 belakang gambar kakak senior Cina tu....yang pakai baju biru tudung putih...Yang tu lah Suziana.....Jauh tu dari aku yang duduk dekat tengah2 barisan kedua.....Maka dekat sini, korang boleh tahu, yang kami  ni tak adalah kenal baik...sebab yang duduk sebaris dia tu kebanyakkannya budak Terengganu....Negeri Suziana lah tu....

Kalau nak cerita pasal kenangan kami ni tak ada lah banyak sebab bukanlah bestfriend macam Group Cikgu Syima tu....
Tambahan pulak Suzie pun ada Group Goyoi2....
Tapi tetap juga ada kenangan yang orang lain tak ada...
Macam dalam gambar dekat bawah ni....
Hahaha.....gelak je tengok gambar ni.....masa first year.....
Lokasi: Foodcourt KTP...
Sempat je Suzie nak bermanja2 dengan aku....
Yang lain2 gambar kita pernah ambil bersama, mesti ada pihak yang lain nak enterframe macam gambar dekat bawah ni....
Peristiwa: Malam Sejambak Budi KOSASS masa kita first year....yang kiri aku tu cikgu Zuriana...

Dan kebanyakkan gambar kita adalah dalam group yang besar....sebab suka gila enterframe masa orang nak ambil gambar....
Walaupun masa tu baru kenal....
Macam dalam gambar dekat bawah ni....
Peristiwa: Pesta tanglung KOSASS...pun masa kita first year.....

Dan rentetan hidup dekat KOSASS makin merapatkan hubungan dengan antara warganya melalui aktiviti2 yang diikuti....Suka tak suka kita hadapi bersama....(nak guna duka macam melampau je kan)...
Dan kau antara yang mewarnakan kenangan aku dekat KOSASS....

Dan dalam blok Seladang tercinta, terima kasih sebab sudi menerima aku yang selalu suka  menumpang makan sambil melepak dekat bilik kau....almaklumlah bilik kau dekat ground floor....
dan bila makan2 tu....sambil memeriahkan suasana....timbullah cerita2 hot pasal kolej, senior, junior, kawan2 batch....dan yang palig utama...kawan2 coursemate....
ada yang feeling sedih...feeling kelakar, mode merajuk....mode tak puas hati...semua pun ada....

Dan selalunya, kau lah yang banyak story nya...
Aku dengar je....sebab aku suka dengar kau berceloteh....sebab bila kau berceloteh....telo Kelantan mix Terengganu kau yang buat irama perkataan tu jadi best.....suka gila aku....
Dan bila aku tak tahu apa yang kau sebut, aku tanya...atau bila kau rasa muka aku kelat, kau tanya, faham tak???
Hehehe.....bila lah agaknya kita boleh borak2 sambil makan tengahari bersama lagi....

Dan ada 1 kenangan yang pasti menjadi ingatan yang paling kemas dalam kepala aku adalah kenangan kita belajar sama2 di astaka Seladang.....
Kalaupun kita tak study sama2, kita duduk sama2 dalam astaka tu...kau duduk hujung sana...aku duduk hujung sini....bila ada soalan baru bergerak pergi dekat kau....atau kau pergi dekat aku....
Ataupun bila rasa dah boring ala2 mengantuk, kita berhenti tengok buku kejap dan borak2 pasal apa2 yang kita nak share....hehehe...(padahal lebih kepada gosip sebenarnya).

Mungkin tu je kenangan kita bersama berdua....sebab kau pun sibuk dengan group goyoi2.....dan kadang2 aku pun masuk jugak group goyoi2 kau tu....suka gila bila dengar korang borak2 guna bahasa pantai timur korang tu....kenangan pergi makan bersama koranglah yang paling banyak....huhu.....

Serius entry ni tak ada feeling.....tak ada terma2 menarik pun yang dapat aku beri....

Suzie....semalam birthday kau...aku tak sempat nak wish apa2....
Tapi aku selalu ingat kat kau, sebab kau antara yang paling banyak/paling kerap muncul/jumpa/selisih dalam hidup aku sepanjag 3 tahun setengah kita duduk dekat Seladang, KOSASS...

Dan sebagai seorang kawan, aku akan doakan kau berjaya mengharungi semua ujian dan dugaan yang bakal kau hadapi pada masa akan datang...berjaya bukan sekadar mencapai kecemerlangan dan kemenangan, tapi juga berjaya terima hakikat yang ada masanya apa yang kita nak tu bukan hak kita dan berjaya redha dengan setiap hasil yang kita peroleh.....setiap yang terjadi tu pasti ada hikmahnya...dan berjaya menghargai setiap apa yang kau perolehi....

Salam sayang buat sahabat ku Suziana Haji Mohamad.....salam persahabatan hingga akhirat nanti, insyaAllah....

Semoga ketemu lagi suatu hari nanti.....bersama mengimbau kenangan dan berkongsi cerita suka duka, masam manis kehidupan di bumi Allah yang fana ni....dan mengambil pengajaran teladan dan sempadan buat pedoman meneruskan kehidupan sebelum menemui Pencipta kita.....

~futnot: lamanya aku mengarang entry sampai dah nak habis Nona~

7 comments:

Nurhasyimah Musa said...

Hahaha..sebelum suzie baca, aku dah baca dulu..hhu..
Tergelak bila aku baca
"sebab bila kau berceloteh....telo Kelantan mix Terengganu kau yang buat irama perkataan tu jadi best.....suka gila aku....
Dan bila aku tak tahu apa yang kau sebut, aku tanya...atau bila kau rasa muka aku kelat, kau tanya, faham tak???"
aku boleh imagine keadaan itu..=p

Cik Ya-Alif-Nun said...

sebab ko pon mengalaminya kan...hahaha

:.peLanGi:. said...

ceh..sempat lg nk mengutuk dialek aku yer...

hahaha..yan, terharu saye..walaupun ko busy dan ko cakap yg ayat xbpe nk bes, tp aku ttp sukeeee...haha..
thanks..
tp knp entri utk saya kna ade bab 7??
hihi...

Cik Ya-Alif-Nun said...

pelangi: sama2..
saja2 sebab saya suka no 7 n ikut style tajuk entry kamu...

:.peLanGi:. said...

sama la kita...aku pun ske no 7..haha

~sunflower~ said...

yan... nanti mase besday aku... nak gak post istimewa mcm ni jugak...
kei kei kei
boleh ker request mcm nie????
hahahaha

Lady Ya-alif-nuN said...

bile besday ain???