Friday, October 29, 2010

Tak semua benda belajar dekat sekolah!!!

panjangkan tajuk entry...
huhu....tak tahu nak bagi tajuk entry yang gempak dah sebab dapat awan jem dalam kepala macam ady...
lepas tu tak mau lah tiru title syima yang bosan tu...

dalam entry pasal gastrik tu, korang mesti perasan Lady Y de dialog dengan sorang adik Lady Y kan...
tu adik Lady Y yang last...anak datin yang no-8...

adik LY(lady Y) ni kalau duduk sebelah dengan LY memanglah korang takkan percaya punya...sebab LY ni kulit tinted....dia pulak kaler kapas....hahaha...(penjelesan je bunyi)
adik LY ni sekarang form 1...tapi badan dia...Ya Allah...baka siapalah dia ikut agaknya...
ketuk kepala ....toing2....abah ekaulah!!!

nama adik LY ni, Anem...berat 67 kilo...tinggi 161 cm....boleh bayangkan...saiz kasut raya 8..kadang2 tu 9 pun ada....maka korang dah boleh imagine kan dia macam mana....
pada mereka yang bersaiz besar, jangan khuatir...aku tetap sayang korang....sebab family aku pun besar2 jugak......

Anem ni.....BUDAK tuttttt....ok!! tak baik mengumpat adik sendiri...
karakter Anem memang jauh panggang dari api lah dengan karakter kakak2 dia yang dah berusia....
habit tak bagus budak ni....suka tanya soalan REMEH TEMEH...
waaaa...serius LY sangat tension jawab soalan dia yang entah HAPER2 tu....

ya ampun....serius...kadang2 LY buat kejam keji je dengan dia....buat tak tahu je dengan soalan meraban dia tu....tensen LY nak kena jawab soalan dia tu...dia ingat LY ni bank jawapan bagi semua soalan yang belegar dekat kepala dia tu ke....
oooo no no no (tiru gaya datin no no no dalam Na O Mei)
dan selalunya LY bagi soalan cepumas balik dekat dia...

"Dik... ko tak belajar kajian tempatan ke kat sekolah dulu"
"Dik...apa cikgu BM ko ajar kat sekolah ni"
"Dik.....cikgu sivik ko ajar macam ni ke?"

korang bayangkanlah....betapa tension LY nak kena jawab....
"Tam, Bumi Kenyalang tu ape"
"Tam.....Melaka ada sultan tak?"

Lepas tu lagilah tension LY ni....bila tengok dia jawab rumusan artikel BM....macam HAPER je....isi penting pun tak boleh nak scan ke....

bila dia cakap dengan abang dia,Ateh (yang LY tengah geram gaban tu)...boleh dia buat macam pengkhianat negara je....suka2 nak menengking....(harap maklum: Ateh memang suka dengar suara Anem jerit2)...

tension kan LY...tapi tak apalah...buat mengisi masa lapang LY...layankan je lah  perangai kekurangan pengetahuan am adik sendiri.....selagi mampu jawab...LY jawab lah....

bila pikir2 balik, kenapalah LY tak macam Anem...even anak murid tuisyen LY pun kebanyakkannya macam tu....tak luas pengetahuan am even budak cerdik....maka, LY buat kesimpulan....budak2 zaman sekarang, memang cetek pengetahuan am....TAPI pandai macam otak BURUNG HANTU bila bab2 main game, main2 fon cecanggih, main FB n segala macam gadjet....

LY tak kisah bila adik2 LY main2 dalam bab study, LY tahu tahap kecergasan otak diorang macam mana.....tapi sekurang2nya....janganlah sampai kurang ilmu pengetahuan am....nampak sangat keMALASan membacanya....

dalam dunia ni, tak semua yang rajin membaca tu pandai....tapi bagi yang rajin membaca tu, luas ilmunya....tiada apa yang menggentarkan jiwa seorang yang rajin membaca bila dia tahu tentang sesuatu perkara....

dan tak semua yang pandai tu, luas ilmu pengetahuannya....
contoh seperti seorang doktor boleh jadi mati kutu bila mana dia terkandas untuk membezakan antara spanar dan screw driver untuk membetulkan pintu rumahnya......(renungkanlah ye...)

dan....LY masih tak faham, kenapa adik LY tak pernah ada kad pusat sumber dalam beg sekolahnya....
dan bila di tanya mana....ada dalam kit peribadi...beli masa first day sekolah.....
tak tercapai akalku yang adik kecilku tak pernah pinjam buku dekat PS sekolah dia.....

kompius LY....kenapa susah sangat nak membaca....nak kata rajin baca buku teks sekolah.....heeerrrmmmm...tunggu Jibrail datang pun, belum tentu dia buka buku teks...
nak tengok dia menghadap paper jarang2lah....kecuali ruangan hiburan....yang tu pun tentang artis luar....(ada hati nak minat justin biebier...uweekkkk)

LY ada koleksi novel cintan merayu air mata....itu pun dia tak pernah sentuh....alahai nobelku.....alamatnya kena bagi orang lain lah ni...nak suruh LY ulang memang nan hado lah gamaknya.....LY kalau sekali baca...dah masuk main memory gitu...

readers a.k.a bloggers  yang rajin membaca, jangan dibilang yang korang ni cetek ilmu pengetahuan am....sebabnya korang adalah golongan yang paling dekat dengan bahan bacaan dan sumber ilmu....korang kan rajin berlayar internet dengan kapal laptop/PC korang tu....so bila ada yang tanya soalan...jangan nak jawab tak tahu je....
pandai2lah nak google...atau meng-yahoo-kan diri korang....

setakat nak cari info pasal PERPUSTAKAAN mana yang beroperasi hari sabtu dan ahad macam makan kuaci je lah.....google je mana2 perpustakaan universiti....kalau area selangor ni....
yang dekat2...UPM ada....UKM ada...IPG Cheras pun ada....perpustakaan sekarang dah maju...ada web sendiri....bukan macam pusat sumber sekolah...
library sekarang macam2 ada.....kalau tak ada kad pelajar...boleh tinggalkan IC dekat kaunter....lepas tu isi borang...dapatlah pas masuk....apa yang susahnya....

PERPUSTAKAAN ni bukannya kita belajar dalam mana2 subjek (kecuali siapa yang ambil course pengurusan pusat sumber kompomlah study kan).....kenal library ni....kenal sendiri2 je...
kau masuk...kau tahulah macam mana....
tak masuk....kau meloponglah orang cerita yang dekat library ada tempat boleh bising2....ada tempat boleh bawak beg masuk....

lecturer cuma cakap...."assignment hantar minggu 12..."
"siapkan assignment before exam..."

tak ada lecturer yang baik hati cakap macam ni...
"minggu depan kita masuk library...kita cari buku QA 1313....kita siapkan assignment ni"
kalau adalah lecturer macam ni....fuh....dekan semuanya student U...

bagi LY masa zaman U dulu, kawan baik adalah library....memang terbaik sebabnya dengan kengkawan baik pun suka lepak dekat sini...tetap dihati...Perpustakaan Sultan Abdul Samad (PSAS)....
tapi penyakit suka bertempek dekat library memang dari sekolah rendah even bukan librarian...

dan sebagai orang yang sentiasa dahagakan ilmu baru macam LY (perasan je lebih)....jalan terbaik bagi menghilangkan kerinduan pada zaman belajar adalah dengan membaca....
even surat khabar bungkus nasi lemak pun boleh belek2 lagi...manalah tahu, terlepas pandang berita2 sebelum ni....buku2/majalah yang berlambak dekat rumah kakak tu, tanpa segan silu minta nak bawak balik, buat baca masa senggang...huhu....

~batubersurat: tetiba teringat dekat librarian PSAS....abang gemuk Hafiz dan abang kurus Zawawi~

2 comments:

dD said...

batubeserat ko mmg TERBOIIIIKKKK...
ku merindui abg hafiz n abg zawawi...kekeke

:: i LOVE KPM ::

Cik Ya-Alif-Nun said...

:: love KPM too 3 4 ::